EP verdenkt VS en VK van bedrijfsspionage

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en andere engelssprekende landen gebruiken een spionagenetwerk uit de Koude Oorlog om commercieel voordeel voor het nationale bedrijfsleven te verkrijgen.

Het Europees Parlement (EP) wil van de Europese Commissie de bevestiging dat dit gerucht niet op waarheid stoelt. Regeringsvertegenwoordigers in Londen en Washington ontkennen de beschuldigingen.
De Franse minister van Justitie, Elisabeth Guigou, riep in haar reactie op woedende reacties in het land bedrijven op gevoelige informatie voortaan versleuteld te versturen.
Reden van de consternatie is een gisteren in Brussel gepresenteerd rapport. Opdrachtgever was het EP, dat hiertoe anderhalf jaar geleden opdracht gaf, na eerdere geruchten over commerciële spionage. Het achttien pagina's tellende rapport van journalist Duncan Campbell stelt dat informatie die is onderschept door het spionagenetwerk Echelon twee keer Amerikaanse bedrijven aan een voordeel hielp boven Europese. De Franse wapenfabrikant Thomson zou een contract van 1,4 miljoen dollar voor een Braziliaans radarsysteem hebben misgelopen, ten gunste van het Amerikaanse Raytheon. Airbus zou een opdracht uit Saoedi-Arabië hebben gemist omdat Boeing ervan wist en een lagere prijs aanbood. Campbell baseert zich vooral op eerdere perspublicaties.
Echelon is een stelsel van radiotelescopen en satellieten, gevormd door de Amerikaanse National Security Agency (NSA), met steun uit Australië, Engeland, Canada en Nieuw Zeeland. Het richtte zich op het onderscheppen van satellietcommunicatie. Sinds begin jaren negentig worden echter dagelijks miljarden gegevens over telefoon-, Internet-, fax- en GSM-verkeer opgeslagen, zo blijkt uit informatie die recent in Washington van de grootste geheimhouding is ontdaan.
"Het ziet er naar uit dat een militair systeem, bedoeld om de Sovjet-Unie en zijn geallieerden af te luisteren, omgewerkt is om economische spionage te verrichten", aldus Guigou.
De Britse premier Tony Blair ontkent iedere betrokkenheid van zijn land bij commerciële spionage. "Deze zaken zijn zeer strikt geregeld, en deze regels zullen altijd gevolgd worden", aldus Blair. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington stelde dat 'Amerikaanse inlichtingendiensten niet tot taak hebben zich te begeven in industriële spionage of handelsinformatie te verwerven waarvan Amerikaanse bedrijven zouden moeten profiteren'.
Dit zijn niet de eerste keer geruchten over dergelijke commerciële spionage. Blijkbaar is er een voedingsbodem voor de gedachte dat spionagemethoden en -systemen worden ingezet om Angelsaksische bedrijven te bevoordelen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-24T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.