Veroveren XML-markt Software AG te traag

De verkopen van de Java ontwikkeltool Bolero van de Duitse softwarefabrikant Software AG vallen tegen. De fabrikant wijt de slechte resultaten aan een ongunstige pers en aan de houding van Java ontwikkelaars.

Software AG zette ruim een jaar geleden zijn zinnen op de XML-markt. Daartoe nam het in een jaar tijd vijf bedrijven over, elk met een bepaalde specialisatie in deze taal voor webapplicaties. Zo nam het bedrijf in februari een aandeel van 27 procent in het Belgische Internetbedrijf The Reference. Ondanks dit straffe beleid van ten minste één overname per kwartaal blijft de groei in de XML-markt achter bij de planning.
De Tamino XML database, het middlewareproduct Entirex en Bolero waren goed voor ruim een kwart (27 procent) van de omzet over het eerste kwartaal van dit jaar. Dat is ruim een verdubbeling ten opzichte van de 13 procent over dezelfde periode vorig jaar, maar relatief traag gezien de snelheid waarmee bedrijven e-commerce omgevingen bouwen op basis van hunlegacy-systemen. Juist in die omgevingen werd van Bolero een veel hardere groei verwacht. Dat is echter niet het geval.
Erwin Königs, ceo van Software AG, verklaarde vorig jaar dat de tegenvallende resultaten van Bolero toe te schrijven waren aan de investeringen die bedrijven deden in het millenniumbestendig maken van hun systemen. Nu geeft hij de pers en de Java ontwikkelaars de schuld. In de eerste plaats, zo stelde Königs onlangs, is de (vak) pers de schuldige, omdat de verwachtingen van Java veel te hoog worden voorgespiegeld. Dit komt door het aantal ontwikkelaars dat Java gebruikt veel te hoog te schatten. In de tweede plaats wordt Java nog maar weinig gebruikt bij grote systemen, waarvoor Bolero juist is ontworpen.
Königs wijst er verder op dat Bolero drie uitvoeringen heeft: een ontwikkelhulpmiddel, een applicatie server en een componenten bibliotheek. De enige uitvoering die echt goed verkoopt is de Bolero studio ontwikkeltool die vijfduizend dollar kost. Volgens de ceo zijn er hiervan voldoende verkocht, maar met een prijs van vijfduizend dollar schiet dat niet echt op. De grote omzet moet komen van de twee andere onderdelen die zijn bedoeld voor grote systemen. Maar daar wil de verkoop niet vlotten. Dat is volgens hem toe te schrijven aan het feit dat Java ontwikkelaars nog in een leerproces zitten.
Arthur Hochberg, analist van de Gartner Groep, zegt dat de tegenvallende resultaten van Bolero te wijten zijn aan het feit dat het product niet goed aansluit op de Tamino XML database.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-29T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.