IBM stelt Multiprise mainframe uit door bugs

De levering van IBM's Multiprise 3000 mainframes, bestemd voor de onderkant van de markt, is opnieuw vertraagd. Big Blue zette vorige maand de levering stop omdat de machines bugs blijken te bevatten.

Bij enkele zakelijke partners heeft dit al geleid tot storingen in de I/O-subsystemen, het TCP/IP-netwerk en de tapedrives. Er kan veel meer aan de hand zijn.
Industrie-analisten suggereren dat de problemen waarschijnlijk niet alleen voortkomen uit storingen in de hardware, maar ook uit fouten in het microcode besturingssysteem. Als het alleen om een softwareprobleem ging, zou IBM de code makkelijk kunnen repareren. Bij alleen een hardwareprobleem zou IBM de delen kunnen leveren die wel werken. Nu de levering tot eind maart is verschoven, lijkt het om een combinatie van beide te gaan.
Volgens IBM's S/390-partners zou het concern deze maand de leveringsvoorwaarden van de goedkope S/390 software bekend maken. Voor mainframegebruikers is het lastig te berekenen wat het voordeligst is: aankoop van een H15 of H30, overgaan op een Unix-systeem, of het verouderde mainframe houden. Als IBM besluit de prijzen voor OS/390 drastisch te verlagen over de totale productlijn slaagt het er wellicht in nieuwe gebruikers aan te trekken.
IBM bereidt een aantal initiatieven voor waarmee het de S/390 positioneert als hét platform voor bedrijven die hun Unix-systemen willen consolideren. Nu veel dotcom-bedrijven hun systemen snel moeten kunnen uitbreiden als het aantal gebruikers explosief stijgt, is serverconsolidatie een actueel onderwerp. IBM wil zijn mainframes inzetten als server voor dergelijke toepassingen. Dit betekent dat een deel van de functionaliteit uit de MVS-omgeving moet worden overgebracht naar de Unix-omgeving. In deze strategie heeft IBM Linux een sleutelrol toegedacht. Deze versie van Unix kan al draaien in een aparte partitie of onder het VM-besturingssysteem op S/390-systemen. Daardoor kan men bijvoorbeeld een financiële routine draaien die afkomstig is van een andere Unix-versie. De lange-termijnstrategie van IBM is erop gericht Linux te positioneren als hét besturingssysteem voor e-handel op de PC en de notebook, zo stelt een ingewijde.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-20T00:00:00.000Z Redactie Computable