Audio-doorbraak via mislukt militair project

Het Britse NXT (http://www.nxt.co.uk) start binnenkort de levering van volledig transparante en geheel vlakke digitale audio-boxen. De geluidsboxen zijn bijvoorbeeld als een dunne en doorzichtige plaat over het scherm van een notebook te plaatsen, maar kunnen evenzogoed worden toegepast in handheld PC's of mobiele telefoons.

De technologie is ontwikkeld in opdracht van de Britse luchtmacht, die op zoek was naar hulpmiddelen om de geluidsoverlast voor piloten terug te brengen. Hiervoor wilde men geluidsgolven gebruiken die worden voortgebracht via gemakkelijk in een cockpit te verwerken geluidsboxen. Deze toepassing is niet van de grond gekomen, maar heeft wel geleid tot een beter inzicht in het ontstaan en de verspreiding van geluid. In tegenstelling tot traditionele 'flat panel' boxen wordt bij de NXT-producten het oppervlak van het paneel zelf in trilling gebracht.
De toepassingsmogelijkheden van deze technologie zijn volgens het bedrijf zeer breed. Het heeft inmiddels met meer dan 140 bedrijven licentie-overeenkomsten gesloten. Verder onderhandelt het momenteel met IT-bedrijven als Toshiba, Compaq en Sony. De toepassingsgebieden variëren van vlakke geluidsboxen voor notebooks tot geluidsschermen voor GSM-telefoons, en van PDA's met volwassen audiofaciliteiten tot metershoge panelen die Internet-toepassingen in grote ruimtes mogelijk maken.
Ook wordt gekeken naar toepassingen om communicatie met bijvoorbeeld huishoudelijke apparatuur te verbeteren. Komen nu de eerste koelkasten en wasmachines met een Internet-adres op de markt, de flatpanelboxen van NXT kunnen ook het bedienen van dit soort apparatuur met behulp van stem en geluid mogelijk maken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-07T00:00:00.000Z Redactie Computable