Geen e-handel zonder 'trusted time'

In de Internet-economie is het van groot belang om het exacte moment te kunnen vastleggen waarop een transactie tot stand is gekomen. De systeemklokken van computersystemen zijn hier niet geschikt voor, omdat deze gemakkelijk te manipuleren zijn.

Een aantal nieuwe bedrijven heeft daarom producten en diensten ontwikkeld om een gecertificeerde vaststelling van de juiste tijd mogelijk te maken. Voorbeelden hiervan zijn het Duitse Timeproof (http://www.timeproof.de) en Amerikaanse aanbieders als Certifiedtime (http://www.certifiedtime.com) en Datum eBusiness Solutions (http://www.datum.com).
Er zijn talloze redenen waarom het belangrijk is om tot op de seconde nauwkeurig te willen weten wanneer een transactie tot stand kwam. Dat kan te maken hebben met de financiële afwikkeling van een overeenkomst. Ook ten aanzien van bijvoorbeeld de aansprakelijkheid bij milieuschade is het belangrijk dat nauwkeurig vastligt welke partij op welk moment juridisch eigenaar van een product was.
Bij veel toepassingen op het gebied van e-commercie en e-zakendoen is dit aspect nog nauwelijks aan de orde gekomen. Via aanbieders als Certifiedtime of Timeproof is het wel mogelijk een gecertificeerde tijd aan webtransacties toe te voegen. De door dit soort firma's aangeboden 'juiste tijd' is veelal afgeleid van militaire of ruimtevaartsystemen. Een voorbeeld is de door de US Naval Observatory onderhouden tijdklok die door Certifiedtime wordt gebruikt.
De correcte tijdweergave is overigens niet alleen bij e-commercie-transacties belangrijk. Ook de snelle groei van het gebruik van elektronische post betekent dat de behoefte aan digitale varianten op postale faciliteiten als 'aangetekend verzenden' groeit. Datum eBusiness Solutions heeft daarom eenplug-in voor Microsoft Outlook 2000 ontwikkeld die emails van eencertified timestamp voorziet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-07T00:00:00.000Z Redactie Computable