PocketPC moet falen Win CE goedmaken

Microsoft (http://www.microsoft.com) doet onder de naam PocketPC een nieuwe poging om grip te krijgen op de markt voor handheld PC's.

Ondanks forse marketinginspanningen en de ondersteuning van bekende aanbieders als Compaq, Casio, Hewlett-Packard en Philips, is het concern er tot nu toe niet in geslaagd om met het besturingssysteem Windows CE veel marktaandeel te veroveren.
Windows CE maakt weliswaar het gebruik van kleur op een handheld mogelijk, maar de rechtstreeks van Windows afgeleide gebruikersinterface is volgens analisten te complex en maakt het beeldscherm dusdanig onoverzichtelijk dat veel gebruikers kiezen voor de eenvoud van de interface van Palm-systemen. Daardoor heeft Palm Computing (http://www.palm.com) - dat inmiddels door moeder 3Com in de VS naar de beurs is gebracht - meer dan tweederde van de markt voor handheld-systemen in handen. Terwijl Palm onlangs een eerste kleurenversie uitbracht, doet Microsoft nu een nieuwe poging om deze markt te veroveren. PocketPC is in feite een beschrijving van de systeemomgeving met Windows CE als kernelement. Wederom hebben bedrijven als HP en Compaq aangekondigd Microsoft op deze weg te zullen volgen. PocketPC komt uit in twee varianten: een Standard-versie, die vooral de min of meer standaard organiser-functies mogelijk maakt, en een Professional-uitvoering, bedoeld voor toepassingen waarbij integratie met zakelijke applicaties belangrijk is.
De strijd tussen Palm en Microsoft verscherpt zich hiermee. Of het Microsoft zal lukken om dit maal meer grip op deze markt te krijgen, valt volgens analisten nog maar te bezien. De acceptatie van PalmOS als besturingssysteem is aanzienlijk verbreed nu ook Sony ervoor heeft gekozen om op basis daarvan apparatuur te ontwikkelen. Of de opkomst van het vooral in de VS zeer succesvolle bedrijf Visor een steun in de rug is van Palm, is echter nog maar de vraag. Visor gebruikt weliswaar PalmOS, maar is opgezet door het oorspronkelijke ontwikkelteam van Palm. Door het vertrek van deze technici is niet duidelijk of Palm ook in de toekomst met voldoende innovatieve producten zal kunnen uitkomen.
Veel analisten beschouwen de markt voor handhelds als zeer belangrijk, omdat deze systemen - samen met mobiele telefoons - gezien worden als dé manier waarop gebruikers in de toekomst toegang tot Internet en e-commercie zullen krijgen. Ook Psion is in deze markt een belangrijke partij. Deze Britse aanbieder werkt binnen het Symbian-consortium met onder andere Motorola en Nokia aan een platform, Quartz geheten, dat mobiele telefonie en PDA-functies (personal digital assistent) integreert.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-07T00:00:00.000Z Redactie Computable