Mogelijk EU-verbod op softwaresleutels

Europarlementariër Wim van Velzen wil weten of er echt klachten bij de Europese Commissie zijn binnengekomen over verborgen achterdeuren in software voor PC-besturingssystemen of webbrowsers.

Tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement bleek dat softwaresleutels in te bouwen zijn die het mogelijk maken gebruikers via een geheime achterdeur in hun computer te volgen in hun activiteiten. Ter voorbereiding op het plenaire debat over dit onderwerp in het Europees Parlement heeft de CDA-europarlementariër hierover vragen gesteld aan commissaris Liikaanen.
Van Velzen vraagt of de Europese Commissie bereid is de dataprotectie-richtlijn uit 1998 aan te passen, zodat het verboden wordt software te maken met verborgen sleutels. Momenteel legt de richtlijn uitsluitend verplichtingen op aan aanbieders van diensten en netwerken. De software is vooralsnog buiten de werking van de richtlijn gebleven.
Onlangs boog het Europees Parlement zich over dataprotectie. Ook het Amerikaanse afluisterproject Echelon kwam hierbij aan de orde. Frankrijk beschuldigt Washington ervan wereldwijd email-verkeer af te luisteren. Ook fax, mobiele telefoon en vaste telefoon zouden door de Amerikanen worden afgetapt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-07T00:00:00.000Z Redactie Computable