Markt chipproductie bloeit als nooit tevoren

Nadat de Amerikaanse organisatie Semiconductor Equipment and Materials International (Semi) bekendmaakte dat groeicijfers van chip-apparatuurfabrikanten de afgelopen vier jaar onovertroffen goed waren, stegen de beurskoersen flink. Ook de Nederlandse fabrikanten Asml, Asmi en Besi plukken de vruchten van de groei.

Voor elke drie machines die Amerikaanse leveranciers in januari hebben afgeleverd, kregen ze vier nieuwe orders. Dat komt in Semi'sbook-to-bill index neer op 1,34. Het dieptepunt lag in augustus en september 1998 met een index van 0,57.
De huidige beurskampioen ASM International (Asmi) uit Bilthoven stond anderhalf jaar geleden nog met één been in het graf. De toeleverancier van de chipindustrie schikte een conflict met concurrent Applied Materials voor tachtig miljoen dollar, meer dan alle winsten in de jaren daarvoor. Daarnaast daalde het vertrouwen van beleggers door de Azië-crisis - Asmi heeft veel klanten in Korea en Taiwan. Op het dieptepunt bracht een aandeel Asmi amper twee euro op, tegenover 35 euro nu. Daarmee is Asmi het best presterende beursfonds van het jaar.
Ook de aandelen van Asml uit Veldhoven en BE Semiconductors (Besi) uit Drunen zijn fors gestegen. Asml en Asmi verkopen machines die strategisch zijn voor chipproducenten. Besi richt zich opback-end assemblage: machines die de silicium tegeltjes met tere structuren verpakken, om ze uiteindelijk op printplaten te kunnen solderen.
Asml is na Nikon de tweede grootste fabrikant van wafersteppers met een marktaandeel van 37 procent. In de VS en in Azië is het bedrijf marktleider. Volgens marktonderzoeker Vlsi Research groeide de omzet van Asml vorig jaar met 47 procent, tegenover 11 procent voor Nikon en -2 procent voor Canon.
Asmi ging vorig jaar samenwerken met Semitool om procesmodules te ontwikkelen voor het aanleggen van koper-interconnecties op chips. Alle grote chipfabrikanten hebben introductie van koper voor de komende jaren op de planning staan. Daarnaast nam het vorig jaar Microchemistry over, dat over een chemisch proces beschikt waarmee materialen atoomlaag voor atoomlaag zijn op te brengen. Die techniek is cruciaal in een industrie met behoefte aan materiaalprocessen met atomaire precisie. Diverse chipfabrikanten zeggen met prototype machines van Asmi's atoomlaagproces te willen experimenteren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-17T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.