'Gewone man' kiest eigen Icann-leden direct

De Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (Icann), de 'beheerder' van Internet, schrijft een directe verkiezing uit voor ongebonden bestuursleden. Deze bestuursleden moeten de 'gewone' Internet-gebruikers in Icann gaan vertegenwoordigen.

In eerste instantie wilde de nonprofit-organisatie voor de vervulling van de negen ongebonden vacatures een indirecte verkiezing uitschrijven, maar die plannen stuitten op veel verzet tijdens de gisteren afgesloten internationale vergadering in de Egyptische hoofdstad Cairo. Een indirecte, getrapte verkiezing zou ondemocratisch zijn. Icann wilde met zo'n getrapte verkiezing echter voorkomen dat ongekwalificeerde personen in het bestuur terecht zouden komen.
Er is een compromis gevonden. Vijf van de negen vacatures worden nu ingevuld via directe verkiezingen op 1 november. Vervolgens wordt gedurende een half jaar dit verkiezingsproces geanalyseerd en geëvalueerd, waarna de overige vier ongebonden bestuursleden kunnen worden gekozen - volgens een systeem waarover te zijner tijd consensus moet bestaan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-14T00:00:00.000Z Redactie Computable