Sun wil broncode Java-tool openbaar maken

Sun Microsystems is van plan de broncode van Forte, zijn ontwikkelhulpmiddel voor Java-software, openbaar te maken. Dit hulpmiddel geeft software-ontwikkelaars een grafische gebruikersinterface voor het ontwerp van Java-applicaties.

Volgens een woordvoerder van Sun is de broncode vanaf eind mei te downloaden. Daarbij wil de onderneming eenzelfde licentiemodel gebruiken als Netscape heeft toegepast bij zijn Navigator-webbrowser: hetMozilla public licensing model. Via dat model kunnen software-ontwikkelaars enerzijds de broncode naar eigen inzicht gebruiken, en anderzijds technologische verbeteringen aandragen voor latere versies van Forte.
Dit is de eerste keer dat Sun zelf broncode vrijgeeft volgens een algemeen licentiemodel. Eerdere stappen van Sun in de richting van open broncode kregen de kwalificatie 'semi-open source'. Suns 'semi-open source-licentie' gaf ontwikkelaars toegang tot de broncode van software, maar liet de zeggenschap over die code in handen van Sun. Wel heeft Sun eerder uit zijn Java-stal Tomcat vrijgegeven, onder de naam project Jakarta, maar dat gebeurde via het Apache-licentiemodel. Sun leverde Tomcat, maar de 'open source'-licentie, project Jakarta, gebeurde vanuit Apache.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-14T00:00:00.000Z Redactie Computable