Quartz integreert 'mobieltjes' en handheld

Onder de naam Quartz heeft Symbian een eerste volledig uitgewerkt 'reference platform' vrijgegeven waarmee hardwarefabrikanten mobiele apparatuur kunnen ontwikkelen die te gebruiken valt voor zowel draadloze communicatie als mobiele telefonie.

Symbian is een samenwerkingsverband van Ericsson, Matsushita, Motorola, Nokia en Psion, met als doel één standaard platform voor mobiele apparatuur te creëren waarmee een volledige integratie van handheld-PC, datacommunicatie en mobiele telefonie mogelijk is. In de visie van Symbian kan echter niet één platform alle variaties in toepassingsmogelijkheden optimaal ondersteunen. Daarom ontwikkelt het consortium meerdere zogeheten 'reference platforms' die door licentiehouders te gebruiken zijn als basis voor het ontwikkelen van eigen producten, die echter wel allemaal aan dezelfde standaarden voldoen. Quartz is het eerste referentieplatform dat Symbian nu heeft vrijgegeven. Het is bedoeld voor handheld systemen die gebruik maken van een pen en die bovendien voorzien zijn van een kleurenscherm met VGA-kwaliteit.
Quartz legt de specificaties vast die Symbian stelt aan pim-applicaties (personal information management), databases voor contactgegevens, handschriftherkenning en applicaties als elektronische post, SMS (Short Messaging Service), fax en telefoonfuncties. Daarnaast wordt aandacht besteedt aan de manier waarop de toegang tot het web wordt gerealiseerd via WAP (Wireless Application Protocol). Ook zijn paragrafen gewijd aan de integratie van Bluetooth voor draadloze communicatie en het gebruik van Java.
Alle applicaties die op een Quartz-systeem beschikbaar zullen komen, moeten geoptimaliseerd zijn voor een VGA-kleurenscherm. Het formaat van het scherm zit tussen een notebook en een palmtop-PC in.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-15T00:00:00.000Z Redactie Computable