Intel volgt AMD in doorbreken GHz-grens

Intel heeft gisteren een 1 GHz-uitvoering van zijn Pentium III-processor aangekondigd. Daarmee volgt de chipfabrikant met twee dagen 'achterstand' concurrent AMD, die maandag aankondigde de kloksnelheidsgrens van 1 GHz te doorbreken.

Intel stelt nu dat zijn GHz-chip maar liefst 15 procent beter presteert dan andere processoren op de markt. De nieuwe, snelle Pentium III is nu reeds verkrijgbaar, zij het in beperkte hoeveelheden, aldus Intel. De fabrikant rekent 990 dollar per exemplaar bij bestellingen van duizend stuks.
Analisten zijn kritisch over de beschikbaarheid van zowel Intels als AMD's nieuwe superchips. Zij menen dat de GHz-processoren slechts mondjesmaat verkrijgbaar zijn doordat de twee chipfabrikanten hun planning voortdurend hebben versneld om elkaar de loef af te steken. Zo hebben beide bedrijven de kloksnelheid van 900 MHz overgeslagen. Volgens de oorspronkelijke plannen zou de grens van 1 GHz eind juni doorbroken worden.
Net zoals maandag het geval was bij AMD, volgen de grote PC-fabrikanten getrouw de aankondiging van de nieuwe chip. Onder meer Hewlett-Packard en Dell gebruiken Intels GHz-processor in nieuwe PC-modellen. Die topmachines zullen 3500 tot wel zesduizend dollar kosten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-09T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.