Siemens is meer dan een IT-bedrijf

Siemens ontkent plannen voor een nieuwe radicale reorganisatie. De Financial Times meldde eind februari dat het technologiebedrijf plannen had om zich volledig toe te leggen op informatie- en communicatie-technologie.

Divisies als energie, transport en medische technologie en dochteronderneming Osram (lampen) zouden dan verkocht kunnen worden. Volgens Siemens-woordvoerder Dick Kors is zo'n radicale ommezwaai niet aan de orde. "De kracht van Siemens ligt juist in de breedte van onze activiteiten."
Kors denkt dat de aankondiging van nieuwe overnames op het gebied van Internet-technologie en procesautomatisering uit zijn verband zijn gerukt. Siemens heeft voor Internet-investeringen in de VS het aparte bedrijf Unisphere Solutions opgericht. Het verwacht dit jaar de omzet uit e-handel te verhogen van vijfhonderd miljoen euro in 1999 naar 3,8 miljard. de woordvoerder gelooft ook niet dat er plannen bestaan om, in navolging van de beursgang van Infineon Technologies begin deze week, andere divisies naar de beurs te brengen.
Het '10-punten-programma', het herstructureringsplan dat het concern in oktober 1998 aankondigde, is zo goed als afgerond, aldus Kors. Eén van de punten behelsde het samenbrengen van de automatiserings- en telecom-activiteiten binnenInformation and Communications, verdeeld over de divisiesIC Networks,IC Products (telefonie, GSM) enSiemens Business Services (dienstverlening). Deze activiteiten zijn goed voor zo'n 40 procent van de inkomsten, die vorig jaar in totaal 134 miljoen Duitse mark bedroegen. Dit ondanks het afzonderen van de computeractiviteiten in het fusiebedrijf Fujitsu Siemens Computers, de beursgang van de divisie passieve elektronische componenten onder de naam Epcos, en de verkoop van Siemens Nixdorf Retail and Banking Systems.
Kors meldt dat Siemens ook voor de drie ICT-divisies versterking zoekt. Vooral de dienstverlenende tak, die vorig jaar net uit het rood is geklommen, kan een internationale uitbreiding goed gebruiken. Een overname van Debis Systemhaus, waarvoor Siemens als één van de kandidaten in gesprek is met moeder Daimler Chrysler, past goed in dit plaatje.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-16T00:00:00.000Z Redactie Computable