Topman Kpmg ontkent nakende breuk met Cisco

De Internet-alliantie tussen Cisco en Cap Gemini duidt niet op het uiteenvallen van het verbond tussen het netwerkbedrijf en Kpmg. Dat beweert Jos Zandhuis, lid van de raad van bestuur van Kpmg Nederland en belast met de consultancy-activiteiten.

Sommigen zagen de samenwerking van Cisco met Cap als een signaal dat de coalitie met Kpmg op losse schroeven staat. De oorzaak hiervan zou liggen in de toenemende druk van de Amerikaanse beurswaakhond SEC, die belangenverstrengeling vreest tussen gemeenschappelijke klanten van Cisco en het advies- en accountantsbureau. Cisco heeft een belang van bijna 20 procent in het afgesplitste Kpmg Consulting.
Zandhuis ontkent een eventuele breuk en betwijfelt ook of IT-activiteiten conflicterend zijn met eventuele accountantsdiensten. Daarbij hing het pact met Cap al een half jaar in de lucht. Volgens Zandhuis wil Cisco met meerdere partijen allianties sluiten voor gezamenlijke Internet-activiteiten. Het onderstreept het strategische karakter ervan met een klein belang in de partner.
Cisco steekt 870 miljoen euro in Cap. Het koopt voor zevenhonderd miljoen 2,6 miljoen aandelen Cap - een belang van zo'n 2 procent. Verder steekt het 170 miljoen (een belang van 4,9 procent) in een met Cap (95,1 procent) opgericht Internet-bedrijf, dat in Europa consultancy, systeemintegratie en Internet-diensten aanbiedt, gericht op gebruik van breedbandige netwerken. De joint venture krijgt zo'n 4600 medewerkers, merendeels afkomstig van Cap. Met de overname van de consultancytak van Ernst & Young versterkt Cap vooral de Internet-dienstverlening in de VS.
Cap breekt daarmee met zijn onafhankelijke koers tegenover productleverancieres. Het gebruikt voortaan vooral spullen van Cisco in netwerkopdrachten van klanten. Het zegt dat het door de snelle Internet-ontwikkelingen onhandig is te werken met allerlei leveranciers.
Voor Kpmg geldt dat het niet in zee mag gaan met Cisco's directe concurrenten, zoals Nortel en Alcatel. Volgens Zandhuis is de markt daarbuiten groot genoeg. "Wij sluiten allianties met partners als TNS, bouwer van Internet-infrastructuren, of Federal Express, voor het opzetten van een pakketdienst via Internet", zegt hij.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-16T00:00:00.000Z Redactie Computable