Rambus-geheugen lijkt dicht bij acceptatie

Het geheugentype van ontwerper Rambus bereikt langzaam maar zeker de markt voor standaard PC's. Problemen met zowel de chips zelf als de ondersteunende chipsets van Rambus-voorstander Intel hebben deze ontwikkeling vertraagd, maar niet verhinderd.

Geheugenfabrikanten en analisten beginnen warm te lopen voor het krachtige, maar dure geheugentype.
Analist Richard Gordon van onderzoeksbureau Dataquest geeft Rambus zijn zegen. "Een jaar geleden was de toekomst van Rambus-geheugen nog onzeker doordat leiders op chipgebied tegenstrijdige geluiden lieten horen", aldus Gordon. "Maar Intel, die de markt lange tijd in het ongewisse liet, heeft nu eindelijk zijn positie verhelderd." Uit noodzaak, want de huidige geheugentechnologie kan binnenkort de vooruitgang op processorgebied niet meer bijbenen.
"Tegen het einde van dit jaar zal de kloksnelheid van processors vrij snel overgaan van 1 GHz naar 1,5 GHz. In dat tijdsbestek zal de huidige generatie geheugenchips op ongeveer 1,2 GHz buiten adem raken", oordeelt de Dataquest-analist. Hij signaleert dan ook dat de grote fabrikanten van geheugenchips overstag gaan voor Rambus. "Hyundai heeft hierin een ommezwaai van 180 graden gemaakt: eerst geloofde het alleen in ddr-geheugen (double data rate), nu steunt het toch Rambus." Ook 's werelds grootste geheugenleverancier Micron staat op het punt mee te gaan, maar houdt voorlopig nog vast aan ddr sdram.
Dataquest voorspelt dat Rambus tegen het einde van 2001 aanwezig is in zeker 50 procent van alle desktopcomputers in het bedrijfsleven. Het onderzoeksbureau merkt hierbij op dat dit nog een behoudende schatting is. De wereldwijde levering zal dit jaar op 200 miljoen Rambus-chips uitkomen, aldus Dataquest.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-24T00:00:00.000Z Redactie Computable