EU start tweede onderzoek naar Microsoft

De Europese Unie stelt een nieuw onderzoek in naar de activiteiten van Microsoft. Het gaat in dit geval om het belang dat het concern heeft genomen in de Britse kabelgroep Telewest.

De EU-commissaris voor mededingingszaken Mario Monti heeft dit gisteren bekendgemaakt. Hij is beducht voor de greep die IT-bedrijven kunnen krijgen op de Europese kabels. De Commissie is al bezig met een ander onderzoek naar Microsoft vanwege vermeende dominantie met Windows 2000.
In het geval van MS gaat het om de opzetkastjes die bedoeld zijn om bijvoorbeeld Internet via de kabel op de televisie te tonen. De zorgen van de EU worden aangewakkerd door de koopkracht van de veelal Amerikaanse IT-reuzen, die in het versnipperd Europa tamelijk vrij spel hebben. Bovendien heeft Microsoft een nogal verdachte reputatie na het omvangrijke anti-monopolie-proces in de VS vorig jaar. Microsoft heeft al in diverse landen belangen in kabelbedrijven genomen.
Het onderzoek van de EU zal vier maanden in beslag nemen, zo meldtFinancial Times in zijn opening van vandaag. De advocaat van Microsoft vindt het onderzoek onnodig, omdat het bedrijf volgens hem slechts ondergeschikte belangen in de Europese kabels heeft en bovendien het besturingssysteem voor de opzetkastjes nog niet klaar is. Momenteel gebruikt Telewest nog software van het bedrijf Liberate, en het heeft aangekondigd geen reden te zien om dit te veranderen. Microsoft heeft al gezegd dat, indien Telewest zijn systeem voor de opzetkastjes wil gebruiken, het zich niet in die discussie zal mengen, en de programmatuur bovendien ook beschikbaar zal houden voor derden. Deze verklaring heeft de EU echter niet van het onderzoek kunnen afbrengen.
Microsoft heeft voor zijn aandeel in Telewest in mei vorig jaar 1,55 miljard dollar betaald, als onderdeel van een investering in AT&T, de eigenaar, van in totaal 5 miljard dollar. Twee jaar geleden blokkeerde de Commissie al een samenwerking op het gebied van digitale televisie en opzetkastjes tussen de grote Duitse film- en mediagroep Kirch en Bertelsmann, de grootste uitgever van Europa, op grond van verwachte overheersing van de Duitse markt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-23T00:00:00.000Z Redactie Computable