Palestina krijgt landencode-domein

Palestina mag zijn eigen landencode eindelijk echt gaan gebruiken in het wereldwijde systeem voor domeinnamen. Dit heeft de Internet Assigned Numbers Authority (Iana) na bijna drie jaar overleg beslist.

De controle over het gebruik van de uitgang '.ps' komt in handen van het computercentrum van het Palestijnse zelfbestuur. Het hoofd hiervan, Ghassan Z Qadah, verwacht al zeer binnenkort de eerste aanvragen te kunnen behandelen.
De Iana aanvaardt slechts landenuitgangen die voorkomen op de lijst met landencodes (3166-1) die wordt onderhouden door een afdeling van de International Standards Organization (ISO). Palestina komt daar niet op voor. Tot nu toe was de enige uitzondering Groot-Brittannië, dat op de ISO-lijst te boek staat als 'gb', terwijl Iana 'uk' hanteert.
De Palestijnse staat stond op de ISO-lijst tot oktober afgelopen jaar te boek als territorium. Nadat de divisie 'statistics' van de Verenigde Naties het Palestijnse zelfbestuur had erkend, kon de landencode 'ps' in de ISO-lijst worden opgenomen. Vervolgens heeft IANA er tot nu over gedaan om dat over te nemen. Tot dusver werden Palestijnse domeinen geregistreerd onder 'palestine.int'.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-23T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.