Traditionele inkomsten isp's verdwijnen

Aanbieders van Internet-toegang moeten serieus rekening houden met dalende inkomsten. De vergoedingen waar ondernemingen als World Online, Zonnet en Freeler op drijven, komen van telecombedrijven in ruil voor het genereren van telefoontikken. Deze inkomstenstroom is echter onzeker.

Op het congres Internet Service Provision 2000 kwam naar voren dat telecommunicatie-aanbieders niet verplicht zijn isp's uit hun ruif te laten mee eten. Verder is niet ondenkbaar dat de huidige aanbrengpremies omlaag gaan onder druk van regelgevende autoriteiten.
Kevin Boudreau, directeur West-Europa Pyramid Research, concludeerde dat dit inkomstenpatroon zo uit elkaar kan vallen. De slag om de gunst van de Internet-gebruiker wordt steeds feller. Na gratis Internet-toegang vallen straks ook lokale telefoontikken weg, zodat er nagenoeg niets overblijft voorkickback-vergoedingen. Aan snelle Internet-toegang valt nog wel te verdienen, maar deze breedbanddiensten vergen omvangrijke investeringen. Online reclame en elektronische handel bieden ook enige compensatie voor de wegvallende inkomsten.
Echt veel stellen deze inkomstenbronnen nog niet voor. Bij World Online bedroeg de omzet uitmerchandising en e-handel vorig jaar elf miljoen gulden - 9 procent van de totale omzet. Reclame leverde 3,5 miljoen gulden op, 3 procent van de omzet. Gelukkig brengt de aandelenmarkt uitkomst. Andreas Schmidt, topman AOL Europe, benadrukte dat. Ook bestaat er een overvloed aan risicokapitaal.
Schmidt ziet de markt vooronline reclame dit jaar meer dan verdubbelen. In 1999 is in Europa voor zo'n tweehonderd miljoen dollar aan webadvertenties verkocht. Voor dit jaar is vierhonderd miljoen geraamd, in 2001 achthonderd miljoen, en voor 2002 1,2 miljard. Voor e-handel liggen deze bedragen op vierhonderd miljoen, achthonderd miljoen, 1600 miljoen en 3200 miljoen.
Diverse sprekers vrezen dat Internet steeds trager wordt, zeker als volgend jaar de helft van alle websitesstreaming media bevat. Kenners menen dan ook dat isp's steeds meer moeten investeren in bandbreedte. Door de enorme capaciteit wordt het gebruik van breedband wel steeds goedkoper.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-23T00:00:00.000Z Redactie Computable