Strijd Intel en AMD om lichte chips laait op

Het gevecht tussen AMD en Intel om de onderkant van de PC-processormarkt laait weer op. AMD onthult eind april een lichte reeks, Athlon Select. Intel lanceert vandaag een slanke versie van zijn zwaardere Pentium-chips.

AMD's nieuwe chipserie, codenaam Spitfire, komt in het tweede kwartaal uit op kloksnelheden van 550, 600, 650 en 700 MHz. Die lichtere uitvoeringen van de Athlon-processor maken net als de Athlon gebruik van de Slot A-aansluiting op het moederbord. De fabrikant erkent dat de beschikbaarheid van passende moederborden eerst laag zal zijn. Om dit op te lossen verstevigt AMD de banden met moederbord- en chipset-fabrikanten, waaronder de Taiwanese processorproducent Via Technologies.
De lanceringsdatum van de Spitfire valt ongeveer samen met een forse prijsverlaging voor AMD's huidige lichtere processoren, met name de K6-2. Ook de prijsstelling van de lichte Spitfire moet Intel de wind uit de zeilen nemen. Die chipfabrikant introduceert vandaag een serie Celeron-processoren gebaseerd op de 0,18 micron Pentium III-kern, codenaam Coppermine.
Deze chips komen op uit kloksnelheden van 566 en 600 MHz, waarna uitvoeringen op 633 en 666 MHz volgen. Tegen het eind van het tweede kwartaal moet deze Celeron-reeks de 700 MHz bereiken. Het prestatieniveau is echter beperkt doordat het weliswaar snellere cache-geheugen is gehalveerd ten opzichte van 'grote broer' Pentium III. Dit is ook het geval bij de huidige Celeron-reeks, afgeleid van de Pentium II.
Analisten twijfelen aan Intels capaciteit om voldoende van deze lichte processoren te kunnen produceren. Dit probleem speelt het bedrijf namelijk al geruime tijd parten met de nieuwste Pentium III-chips, die ook gebaseerd zijn op de 0,18 micron Coppermine-kern. Intel werkt echter aan een geïntegreerd systeem-op-een-chip, genaamd Timna, dat later dit jaar uitkomt voor PC's aan de onderkant van de markt.
De grote PC-bouwers lijken niet van plan te zijn de Celerons direct te gebruiken in hun producten. Compaq, Dell en Gateway hebben volgens eigen opgave geen PC's ermee op de tekentafels liggen. HP brengt in de VS een 566 MHz-model uit in de Pavilion-serie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-30T00:00:00.000Z Redactie Computable