Philips en Sony starten VLIW-firma Trimedia

Philips en Sony worden de eerste investeerders in het bedrijf Trimedia Technologies. De twee concerns doen dit in een poging een standaard neer te zetten voor de Vliw-technologie. Philips en Sony zullen deze techniek in hun consumentenproducten gebruiken. De twee nodigen concurrenten eveneens uit in Trimedia te stappen.

De Vliw-technologie (very long instruction word) wordt gebruikt in door Philips ontwikkelde processoren. Deze vallen nu nog onder de divisie Halfgeleiders, maar worden ondergebracht bij Trimedia. Vliw stelt met bijbehorende programmatuur bedrijven in staat om snel geavanceerde digitale consumentenproducten op te markt te brengen, zo claimt Philips. Voorbeelden daarvan zijn digitale televisies, opzetkastjes (set-top boxen), beveiligingssystemen en videofoons.
Philips kiest voor verzelfstandiging van de Vliw-activiteiten omdat het er moeilijk in slaagt de processoren aan concurrerende halfgeleider-producenten en fabrikanten van consumentenproducten te verkopen. De belangrijkste concurrent voor Trimedia wordt naar verwachting Equator Technologies in Seattle. Trimedia wordt gevestigd in Silicon Valley. Het zal ook cursussen gaan verzorgen voor ontwikkelaars van derden. Er werken in eerste instantie zeventig - nu nog Philips- werknemers.
"Trimedia heeft geweldige kansen om een industriestandaard neer te zetten die gebruikt zal worden in geavanceerde digitale toepassingen", jubelt bestuursvoorzitter Cor Boonstra. "Als een onafhankelijk bedrijf zal Trimedia ook de steun krijgen van Sony en potentieel andere elektronica-bedrijven, om de technologie en het product-potentieel veel sneller in de markt te zetten." Ook Sony is bij monde van topman Nobuyuki Idei opgetogen over de kans om met Philips deze 'spannende nieuwe technologie naar de consumenten-industrie te brengen'.
Philips en Sony verwachten de samenwerkingsgesprekken over Vliw binnenkort af te ronden, en een overeenkomst te tekenen. Zakenbank Morgan Stanley is door de twee in de arm genomen om andere deelnemers te vinden. Mogelijk gaat Trimedia op termijn naar de beurs.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-30T00:00:00.000Z Redactie Computable