Buiging Microsoft maakt weinig indruk

De kans lijkt klein dat Microsoft de Amerikaanse rechters in het anti-monopolieproces weet te verleiden tot een milder oordeel. Blijft de overheid bij haar eerdere standpunt, dan betekent dit een flinke slag voor de ijzersterke marktpositie van de Amerikaanse softwaregigant.

In een ultieme poging de Amerikaanse overheid op andere gedachten te brengen, stuurde Microsoft afgelopen vrijdag de rechters een compromisvoorstel. Volgens dat voorstel zou het softwareconcern bereid zijn zijn browser Internet Explorer los te koppelen van zijn besturingssysteem Windows. De Amerikaanse overheid bleek bij monde van rechter Thomas Penfield Jackson niet echt onder de indruk van deze toenadering. Al eerder had Jackson verklaard dat hij streng wil optreden tegen Microsoft en waarschijnlijk al dinsdag uitspraak zal doen, daarmee de vastberadenheid van de overheid onderstrepend.
Vandaag meldt de onlineversie vanWall Street Journal dat Microsoft verder bereid zou zijn computerproducenten toe te staan software van concurrenten in te bedden in Windows. Eén van de concessies zou zijn dat PC-makers en software-ontwikkelaars de broncode van Windows mogen veranderen om producten van concurrenten, bijvoorbeeld browsers en 'mediaplayers', te kunnen toevoegen. Sommige overheidsvertegenwoordigers zeggen dat dit het doorslaggevende signaal kan zijn dat Microsoft serieus op een schikking aanstuurt. Andere stellen dat ook dit schikkingsvoorstel niet ver genoeg gaat.
Inmiddels is wel duidelijk dat de Amerikaanse overheid in zijn maatregelen tegen Microsofts monopoliepositie veel verder wil gaan dan het softwareconcern eerder voor mogelijk had gehouden. Eén van de te verwachten eisen is dat Microsoft de broncode van Windows voor de concurrentie beschikbaar moet stellen. Sommige staten willen nog verder gaan en eisen dat het concern wordt opgesplitst in drie delen. Bronnen rond het onderhandelingscircuit verklaren echter dat het opbreken van Microsoft van tafel is.
De softwaregigant zal in ieder geval een stap terug moeten doen. Hoewel de onderhandelingen over een overeenkomst lang in een impasse leken te verkeren, lijkt het concern nu bereid zelf verdergaande maatregelen te treffen in ruil voor een schikking. Rechter Jackson heeft aangegeven de hoop daarop nog niet te hebben opgegeven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-27T00:00:00.000Z Redactie Computable