Applicatie beheert rechten op beeldmateriaal

Databaseleverancier Informix en softwareleverancier Usoft hebben een systeem ontwikkeld voor het beheren van de rechten op radio- en televisie-uitzendingen. Dit systeem is ook geschikt voor het beheren van de rechten op beeldmateriaal dat wordt gebruikt op websites.

Organisaties die materiaal gebruiken maken van waarop rechten zitten, moeten de gegevens van elke opname en uitzending bijhouden om de betalingen te doen aan alle rechthebbenden. Het gaat hierbij niet alleen om betalingen aan auteurs en componisten, maar ook om vergoedingen voor rechten op beeldmateriaal, zoals logo's.
Het beheersysteem dat Informix en Usoft hiervoor ontwikkelden, is gebaseerd op deMedia360database en hetRights Management System. De fragmenten van de uitzendingen worden opgeslagen indatablades, modules die geschikt zijn voor het opslaan van data, geluid en beeld. Media360 heeft onder andere functies voor data-invoer, digitaliseren, bewerken, opslaan, zoeken, distribueren en archiveren. Marjorie Weitzel, directeur ontwikkeling bij Informix, licht toe: "Programmamakers bij radio en televisie hebben veel ervaring met het registreren en beheren van contracten en rechten op beeld en geluidsfragmenten. Door de druk van deadlines ontstaan in de praktijk toch fouten die leiden tot forse schadeclaims."
Weitzel stelt dat het systeem zich snel zal bewijzen bij het bouwen van websites. "Veel bedrijven die websites bouwen, hebben weinig ervaring met het beheren van de rechten op beeldmateriaal. Gezien de huidige trend, waarin vrijwel elk bedrijf een eigen website heeft die werkt met beeld en geluid, krijgen steeds meer bedrijven met deze problematiek te maken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-14T00:00:00.000Z Redactie Computable