Netscape 6 debuteert volgende week

De strijd tussen de browers Internet Explorer en Navigator is toe aan een volgend hoofdstuk. Dinsdag 5 april komt de bèta uit van de nieuwe Netscape 6.

Gecko. De browser kan daardoor veel kleiner en sneller zijn. Daarmee is de nieuwe browser geknipt voor mobiele telefoons (WAP) en andere kleine apparaten met een communicatiefunctie, zoals PDA's en set-top boxen. De verwachting is immers dat de komende jaren voor het bezoeken van websites steeds vaker andere apparaten dan een PC gebruikt gaan worden.
De download van Netscape 6 is maar 5,5 MB groot, zeggen woordvoerders van het moederbedrijf America Online. De nieuwe browser is hiermee veel compacter dan IE 5.5 (die meet bijna 30 MB). Netscape 6 vervangt de huidige Navigator 4-serie die flink terrein heeft verloren op de concurrerende browser van Microsoft.
Netscape maakt kans de verhoudingen tussen de browsers opnieuw op zijn kop te zetten, verwachten analisten. Tenminste, als het lukt om al die andere apparaten die straks het web opgaan van de Gecko-engine te voorzien. Een pré is ook dat er versies van Netscape 6 komen voor PC's met een andere besturingssysteem dan Windows. Iets wat Microsoft met IE tot op heden achterwege laat.
Met Gecko draaien ook gecompliceerde documenten, inclusief spreadsheets, in de browser.
Gecko ondersteunt Extensible Markup Language (XML), Document Object Model (DOM) en Cascading Style Sheets (CSS). Gecko is het eerste product van Netscape dat is gebaseerd op een open standaard, iedere ontwikkelaar kan zijn steentje bijdragen aan het maken van web-applicaties voor apparaten die de Gecko engine herbergen. Intel en Nokia ontwikkelen al eenTV-enhanchedbrowsergebaseerd op Gecko. Liberate heeft aangekondigd Gecko browsers in te bouwen in zijn volgende generatie set-top boxes.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-31T00:00:00.000Z Redactie Computable