Spraakmarkt slinkt tot enkele leveranciers

De wereldmarkt voor spraakprogrammatuur komt gaandeweg in handen van een steeds kleinere groep softwareleveranciers. Het Belgische Lernout & Hauspie (L&H) wil het Amerikaanse Dragon Systems overnemen. Als de Amerikaanse antitrust-autoriteit dit goedkeurt, rest er een handjevol leveranciers van spraakprogrammatuur.

Analisten zijn positief over de overname. L&H krijgt voor ongeveer 587 miljoen dollar in aandelen een van zijn grootste concurrenten in handen. Bovendien snijdt het hiermee IBM en Philips de pas af. Dragon Systems heeft 48 procent van de Amerikaanse spraakmarkt in handen. L&H is goed voor 36 procent, op afstand gevolgd door IBM met 15 procent. Philips heeft in de VS nauwelijks voet aan de grond, terwijl het in Europa L&H op de hielen zit met een aandeel van 42 procent. Dragon en IBM tellen in Europa weer nauwelijks mee.
De wereldwijde markt voor spraakherkenning op PC- en telefoniegebied is momenteel goed voor meer dan twee miljard dollar per jaar, zo schat L&H. Analisten en marktexperts verwachten dat dit de komende jaren explosief zal toenemen. De verkoop van applicaties met mogelijkheden voor spraakaansturing neemt jaarlijks met 20 procent toe. Die groei zit vooral in het aanbod van diensten via de telefoon, zoals Internet-toegang voor GSM's, en in zaken als sprekende routeplanners voor auto's.
De PC-markt zal op de langere termijn vraag naar spraakfunctionaliteit creëren. Microsoft overweegt een toekomstige versie van Windows ermee uit te rusten. Het verwerkt die functionaliteit eerst in zijn pakket kantoorapplicaties Office, net als Wordperfect-leverancier Corel. Microsoft onderhoudt hiervoor banden met L&H, terwijl Corel de Dragon-technologie gebruikt.
Philips combineert zijn spraaktechnologie met zowel consumentenelektronica als zware bedrijfssoftware. Voor de eerste categorie brengt het concern dit jaar GSM-toestellen uit met spraakherkenning. Verder krijgen televisie-topmodellen volgend jaar bedieningsmogelijkheden middels spraak. In 2002 zal ook audio-apparatuur van Philips hiermee zijn uitgerust. Wat bedrijfssoftware betreft, werkt Philips samen met JD Edwards om diens programmatuur voor het beheer van klantenrelaties (crm) uit te rusten met spraakaansturing.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-11T00:00:00.000Z Redactie Computable