Intel slachtoffer bedrijfsspionage

Big Business is niet bevorderlijk voor scrupuleus gedrag, zoveel is chipfabrikant Intel inmiddels wel duidelijk. Naar nu blijkt is het bedrijf slachtoffer geworden van een geval van bedrijfsspionage.

Oud-Intel employé Say Lye Ow is afgelopen week officieel aangeklaagd wegens overtreding van de Economic Espionage Act. Ow, 29, wordt ervan beschuldigd bedrijfsgeheimen betreffende Intels in ontwikkeling zijnde Itanium-processor te hebben gestolen. Gesuggereerd wordt dat Ow, niet lang nadat hij de burelen van Intel had verruild voor die van Intel-concurrent Sun Microsystems, in het bezit bleek van vertrouwelijke documenten en computerbestanden betreffende Intels nieuwe 64-bit processor voor werkstations en servers. Indien de aanklacht bewezen wordt geacht, kan Ow worden veroordeeld tot een straf van maximaal dertig jaar en een boete van anderhalf miljoen dollar.
Itanium is al zes jaar in ontwikkeling, en moet later dit jaar op de markt komen. Intel hoopt met zijn eerste 64-bit processor een stevigere greep te krijgen op de markt voorhigh-end servers. Sun, IBM en Hewlett-Packard domineren die markt momenteel.
Pikant detail in de zaak is het feit dat Sun, Ows laatste werkgever, betrokken is bij het Itanium-project, en de samenwerking met Intel niet vlekkeloos loopt. Afgelopen februari kwamen de strubbelingen naar buiten. Sun vertaalt zijn Unix-variant Solaris naar de IA-64 chiparchitectuur, maar steekt daar volgens Intel te weinig tijd en moeite in. De verdenking is dat Sun bij klanten binnenkomt via Solaris op het bekende Intel-platform, om vervolgens Solaris op de eigen Sparc-processoren aan te prijzen. Sun ontkent stellig dat zijn verbondenheid aan Solaris op Intel-processoren is verminderd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-03T00:00:00.000Z Redactie Computable