Microsoft anticipeert op eventuele splitsing

Waarschijnlijk zal komende vrijdag rechter Tomas Penfield Jackson beslissen dat Microsoft zich schuldig heeft gemaakt aan misbruik van zijn monopolie-positie bij de verkoop van zijn software. Welke maatregelen op een veroordeling zullen volgen, is nog de vraag.

Hoewel Microsoft in de antitrust-zaak beweert juridisch sterk te staan, houdt het toch rekening met diep in het bedrijf snijdende maatregelen. Sommige advocaten van de aanklagers eisen een herstructurering van Microsoft, om het monopolie te breken. De onderneming zal zich in dit geval moeten opsplitsen in een aantal zelfstandige en misschien zelfs concurrerende bedrijven. De meerderheid van de aanklagers wil minder ver gaan en hooguit maatregelen opleggen die het gedrag van de softwaregigant moeten veranderen.
Microsoft kondigt intussen een fusie aan tussen de twee divisies die cruciaal zijn voor de zakelijke software-markt. De platform-groep, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Windows, moet samensmelten met de divisie ontwikkelaars. Met deze fusie wil Bill Gates de cruciaalste bedrijfsonderdelen nog efficiënter laten werken, zodat de ontwikkeling van 'Next generation windows services' een extra impuls krijgt. Ook heeft Microsoft de vroegere vice-president David Vaskevitch aangesteld om de op de concurrentie achterlopende Internet-afdeling te versterken en een betere positie in de markt te geven.
Sommige analisten beschouwen deze fusie niet zozeer als een maatregel om de ontwikkeling van nieuwe besturingssystemen nog efficiënter te laten verlopen als wel als een anticipatie op een mogelijke veroordeling in de antitrust-zaak komende vrijdag. Volgens Gartner-analist Tom Bittman is het voor Microsoft het aantrekkelijkst om bij een bedrijfssplitsing de ontwikkelaar- en de platform-groep bij elkaar te houden. "Het is minder pijnlijk om de business- en product-groepen af te scheiden." Nu is het dus hét moment om de eerste twee groepen vast nauw met elkaar te verbinden.
Toch kan het nog een hele tijd duren voordat een veroordeling van Microsoft leidt tot echte maatregelen. Maatregelen volgend op de verwachte veroordeling worden pas eind deze zomer verwacht. Microsoft zal er alles aan doen om een veroordeling aan te vechten door in hoger beroep te gaan. Dit hoger beroep zal in ieder geval een jaar of twee in beslag nemen.
Ondertussen is de rechtszaak niet echt bevorderlijk voor de bedrijfsvoering van Microsoft. Het bedrijf sluit veel overeenkomsten met kabelmaatschappijen en de telecomwereld om ervoor te zorgen dat zijn browser de standaard blijft. Deze besprekingen zullen minder succesvol verlopen als de toekomst van de onderneming onzeker blijft. Harvard Business School-professor David Yoffie: "Het proces verkleint Microsofts geloofwaardigheid en zorgt ervoor dat het minder de technologische standaard kan bepalen dan vroeger het geval was.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-03T00:00:00.000Z Redactie Computable