Webpatent wordt minder snel toegekend

Het Amerikaanse Patent and Trademark Office lijkt enigszins tegemoet te willen komen aan de forse kritiek die is ontstaan over het kennelijk gemak waarmee bedrijven een octrooi kunnen verkrijgen op allerlei procedures en handelswijzen op Internet.

Critici zijn bang dat grote Internet-bedrijven als Amazon.com - dat bijvoorbeeld een patent heeft op het 'one click'-bestelsysteem - via webpatenten potentiële concurrenten de voet dwars zullen proberen te zetten.
De voor het verstrekken en controleren van patenten verantwoordelijke Amerikaanse instelling heeft nu aangekondigd de procedures die gehanteerd worden bij het verlenen van een octrooi opnieuw te zullen vormgeven. Met name zal meer aandacht worden besteden aan procedures om vast te stellen in hoeverre de patentaanvragen betrekking hebben op handelswijzen die reeds eerder in de praktijk voorkwamen. Vooral op dit punt bestond namelijk veel kritiek. Aanvragers claimen iets unieks te hebben ontwikkeld, terwijl concurrenten in veel gevallen van mening zijn dat het gaat om een gangbare manier van werken op Internet die zeker niet uniek is voor de firma die het patent aanvraagt.
Deze materie is inmiddels hoogst actueel. Amazon heeft Internet-boekverkoper Barnesandnoble.com voor de rechter gedaagd omdat het van mening is dat deze concurrent bewust heeft geprobeerd het bestelsysteem van Amazon na te maken, waardoor inbreuk op een patent zou zijn gemaakt.
Al eerder verkreeg Compton New Media een patent op het samenvoegen van tekst, geluid en video in een multimediaproduct. Na protesten dat Compton hier zeker niet de eerste mee was geweest, heeft het Patent and Trademark Office besloten deze patentaanvraag nog eens nader te bekijken.
Ook Amazon ligt inmiddels flink onder vuur vanwege de juridische actie tegen Barnesandnoble.com. Topman Jeff Bazos heeft daarom voorgesteld om de duur van een webpatent drastisch in te korten. Tot nu geldt - net als bij andere patenten - een termijn van twintig jaar. Overigens dreigt Barnesandnoble.com de zaak die door Amazon is aangespannen, te verliezen. Een voorlopige uitspraak van de rechtbank in Seattle pakte in ieder geval uit in het voordeel van Amazon.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-04T00:00:00.000Z Redactie Computable