Gevarieerde reacties op Microsoft-uitspraak

De reacties op het oordeel van rechter Thomas Penfield Jackson dat Microsoft zijn monopoliepositie heeft misbruikt om klanten en vooral concurrenten te beschadigen, lopen sterk uiteen.

Sommige analisten vinden dat Jackson een paar stappen te ver is gegaan en vragen zich hardop af hoe Netscape 165 miljoen browsers aan de man weet te brengen als er sprake is van een Microsoft-monopolie. Anderen zien het als een verdiende overwinning voor zowel de consumenten als de hele industrie.
Dan Cooperman, senior vice-president van Oracle, één van Microsofts concurrenten, juicht het rechterlijke oordeel van harte toe. Hij zegt te hopen dat de strafmaat, die Jackson naar verwachting over enkele maanden zal vaststellen, in overeenstemming zal zijn met de zwaarte van het vergrijp zoals nu door de rechter is vastgesteld.
Michael Morris van Sun Microsystems meent dat nu de tijd rijp is voor het afspreken van een structureel wettelijk kader en bijbehorende gedragsregels. "Het belangrijkste resultaat van Jacksons oordeel is dat Microsoft voor het eerst in meer dan vijftien jaar zich zal moeten aanpassen aan de regels van de markt", meent Morris. "De concurrentie zal worden hersteld en de consumenten zullen kunnen profiteren van meer keuzemogelijkheden, betere producten en lagere prijzen."
Computerproducent Compaq hoopt vooral dat de klanten kunnen blijven profiteren van technologische innovaties, zo laat de onderneming in een officiële reactie weten.
In de wereld van de Microsoft-gebruikers loopt de aard van de reacties uiteen van gejuich tot boosheid. "Het is al moeilijk genoeg om een IT-infrastructuur te coördineren. Het laatste wat we nodig hebben is dat advocaten en rechters dat voor ons gaan doen", stelt het hoofd van de afdeling netwerkbeheer van het Online Computer Library Center in Ohio met enig sarcasme vast. 'Zijn' netwerk bestaat uit twaalfhonderd dekstopcomputers en draait onder Windows NT.
In de financiële gemeenschap lijkt men zich echter weinig zorgen te maken, ook al was de gerechtelijke uitspraak de oorzaak van een enorme koersval op de Nasdaq-schermenbeurs. Een Wallstreet-analist zegt: "Hier op de beurs wordt Microsoft gezien als een tennisbal - als die valt, stuitert die vanzelf weer terug."
De twee Microsoft-concurrenten die het meest lijken te winnen bij een veroordeling van de software-onderneming uit Redmond, AOL/Netscape en Apple Computer, geven vooralsnog geen commentaar op de uitspraak.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-04T00:00:00.000Z Redactie Computable