VS dreigen met sancties op telco-protectie

De Amerikaanse regering heeft gisteren Mexico en zeven andere landen ervan beschuldigd dat ze Amerikaanse telecommunicatiebedrijven via protectionistische maatregelen trachten te weren.

Als ze deze niet ongedaan maken, dreigt Washington later dit jaar deze acht landen voor de Wereldhandelsorganisatie (WTO) te dagen. Behalve Mexico maken ook Duitsland, Groot-Brittannië, Canada, Peru, Israel, Taiwan en Zuid-Afrika zich volgens de Amerikaanse regering schuldig aan oneerlijke praktijken.
Vorige week beschuldigde Washington de Japanse regering al van extreem hoge tarieven om Amerikaanse telecombedrijven buiten de deur te houden. Gisteren kondigde de Amerikaanse regering aan dat zowel de Japanse als de Mexicaanse regering tot 28 juli de tijd krijgen voordat Washington verdere stappen neemt.
De Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Charlene Barsjevski zei gisteren dat in Mexico 'de voortgang naar eenlevel playing field in de ijskast wordt gezet' en dat Washington dat 'zeer zwaar opneemt'.
De klacht over Mexico komt van een aantal Amerikaanse bedrijven, waaronder AT&T en MCI Worldcom. Volgens hen heeft de grootste Mexicaanse telecomaanbieder Telmex het met de regering op een akkoordje gegooid over beperkende maatregelen voor buitenlandse bedrijven.
Ook voor een aantal van de overige zes landen nadert de deadline: voor Duitsland, Zuid-Afrika en Groot-Brittannië heeft Washington die gesteld op 15 juni, en voor Canada en Peru op 2 oktober. Israel krijgt voorlopig nog even de tijd, tot 31 december volgend jaar. Voor Taiwan noemde Washington gisteren geen concrete datum.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-05T00:00:00.000Z Redactie Computable