Psion kiest Opera-browser voor Epoc

De Britse palmtop-fabrikant Psion heeft Internet-browser Opera gekozen om standaard zijn Epoc-besturingssysteem te vergezellen. Psion gaat daarmee voorbij aan de twee grootste spelers in de browser-markt: AOL met Netscape en Microsoft met Internet Explorer.

Software voor palmtops moet door de beperkte geheugenruimte compact blijven, EN de browsers van de twee giganten zijn dat niet. Netscape probeert met Gecko-engine zijn browser-software ook voor apparaten als palmtops geschikt te maken, maar heeft tot nu toe geen bruikbare Gecko-software afgeleverd. Lichtgewicht Opera is wel heel klein en komt beschikbaar voor Psions Netbook en de 7-serie. Gebruikers van de Mx5 palmtop kunnen het pakket apart aanschaffen.
Volgens Psion is de belangrijkste winst van de overeenkomst dat Opera heeft toegezegd de 128-bit Secure Sockets Layer (SSL) 2.0- en 3.0- en de TLS-beveiligingscomponenten (Transport Layer Security) te ondersteunen. Volgens de Britten is het ontbreken van een dergelijke beveiligingsondersteuning tot nu toe een obstakel geweest voor een massale verkoop van de 7-serie. Nu dat obstakel uit de weg is geruimd, ligt volgens Psion de weg open naar mooie verkoopcijfers.
Opera is het paradepaardje van de gelijknamige firma uit Noorwegen. Het browserpakket is al enige tijd voor de PC verkrijgbaar en slechts anderhalve megabyte groot. Opera is geliefd onder een kleine groep Internet-gebruikers vanwege zijn compactheid en snelheid. Voor Opera betekent de overeenkomst een nieuwe bevestiging van het feit dat zijn browser op de desktop weliswaar geen schijn van kans heeft tegen Microsoft en Netscape, maar dat het bij de producenten van andere Internet-apparatuur kan rekenen op toenemende steun. En dat is belangrijk, want veel kenners zien de markt van de compacte Internet-apparatuur, waaronder handcomputers en mobiele telefoons, als de belangrijkste Internet-groeimarkt voor het komende decennium. Wil Opera volledig profiteren van die groeimarkt, dan zal het echter wel haast moeten maken met een webbrowser die kan draaien onder het PalmOS-besturingssysteem. Een significant deel van de handcomputermarkt maakt immers gebruik van dat systeem.
Opera ondersteunt alle moderne Html 4.0-tags, Java (-script), SSL en beperkt Dhtml, maar heeft moeite met multimedia-extensies als Flash. Begin deze week bracht Opera bèta 2 van zijn vierde browserversie voor de PC uit.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-06T00:00:00.000Z Redactie Computable