Sun suggereert licentie-plannen voor MAJC

Sun Microsystems gaat het ontwerp van de Majc-multimediaprocessoren (Microprocessor Architecture for Java Computing) mogelijk in licentie geven aan derden. Deze indruk wekte de belangrijkste ontwikkelaar van de chip, Marc Tremblay, gisteren.

Tremblay zei er 'absoluut' in te geloven dat de Majc-chip een belangrijke component zal worden in het ontwerp van netwerksystemen. Over wie de toekomstige afnemers van de Majc zouden kunnen zijn, wilde hij, net als zijn collega's, op een bijeenkomst met analisten en journalisten in Londen geen boekje open doen.
Voor wat Sun zelf betreft, rekent Tremblay er niet op dat de chip het bedrijf naar een nieuwe richting producten zal leiden. "We willen de Majc-processoren brengen als een aanvulling op de Ultra Sparc's, om deze te ontlasten van computerintensieve taken. Bij Sun zal hij voor het eerst in de grafische hoek te zien zijn", aldus Tremblay.
De eerste Majc 5200-processor kan bijvoorbeeld bij grafische toepassingen negentig miljoen driehoekjes per seconde verwerken. Hij kan honderd 'voice over IP'-kanalen aan, of zes videoconferentiekanalen, of twee DVD-stromen. De chip heeft een snelle bus; een duplex bandbreedte van 16 Gbps voor zijn twee 500 MHz cpu's. Sun heeft binnen enkele weken de eerste voorbeelden van Majc-chips gereed. Het bedrijf werkte vier jaar aan de ontwikkeling.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-06T00:00:00.000Z Redactie Computable