Hitachi heeft hoogste schijfdichtheid

5 GB op een harde schijf van één inch. Hiervoor is door Hitachi gebruik gemaakt van een nieuwe technologie: perpendicular magnetic recording. Zo kunnen harde schijven geproduceerd worden met een geheugendichtheid van 52,5 gigabits per vierkante inch (ongeveer 2,5 centimeter), een 'wereldrecord'.

Dit maakte de Japanse fabrikant van elektronische apparaten gisteren bekend. De high density schijven kunnen zowel in mobiele telefoons als in PC's gebruikt worden. De ontwikkeling van kleinere schijven met een grotere inhoud past goed in het streven van de IT-industrie compacte handzame apparaten voor Internet-toegang te bouwen. Gisteren maakten AOL en PC-fabrikant Gateway nog bekend dit jaar drie typen van dergelijke 'thuistoestellen' te introduceren.
De genoemde 5 GB is gelijk aan de opslagcapaciteit van een dvd-schijf. De huidige harde schijven hebben meestal een diameter van 2,5 inch en kunnen zo'n 17 GB aan informatie opslaan. De nieuwe techniek maakt het mogelijk data verticaal weg te schrijven, zodat meer data toch minder ruimte inneemt. Het vorige record stond op 50 gigabits per vierkante inch.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-07T00:00:00.000Z Redactie Computable