AMD levert PC-bouwers Thunderbird-monsters

Chipbouwer Advanced Micro Devices is begonnen met het aan PC-fabrikanten ter beschikking stellen van monsters van Thunderbird, de codenaam voor de nieuwe generatie Athlon desktop-processoren.

De chip heeft een verbeterde processorkern en een geïntegreerde level 2 cache. De release van de processor staat op de agenda voor de tweede helft van het jaar, maar bronnen binnen AMD suggereren dat de Thunderbird misschien al eind mei zijn debuut zal beleven.
De Thunderbird komt waarschijnlijk in drie tot vijf verschillende kloksnelheden op de markt, met een topsnelheid boven de 1 Gigahertz. In demonstraties heeft AMD al 1,1 Gigahertz bereikt. Concurrent Intel heeft met zijn aangekondigde Willamette in demonstraties al 1,5 GHz geklokt. Analisten menen echter dat die score ook voor AMD geen probleem zal vormen.
Het belangrijkste kenmerk van de Thunderbird zal een nieuwe geïntegreerde level 2 cache zijn. De huidige generatie Athlons gebruikt 512 KB off-chip level 2 cache. Een geïntegreerde cache van 256 KB zal een verbetering in de prestaties opleveren van minstens 10 procent. Het verplaatsen van level 2 cache naar de chip zelf zorgt ervoor dat gegevens gemakkelijker in en uit de chip kunnen stromen. Ook het toepassen van koperen interconnects - kleine metalen strengen die de transistors in de chip verbinden - moet tot prestatieverbetering leiden, vooral bij hogere kloksnelheden. Intel zweert vooralsnog bij aluminium interconnects. Pas volgend jaar zal die chipfabrikant overstappen op koper.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-10T00:00:00.000Z Redactie Computable