ASP-model vereist nieuwe licentie-politiek

Asp's (application service providers) verhuren het gebruik van software. Dat vraagt een andere licentiepolitiek van leveranciers van programmatuur. Sanjay Kumar, coo bij Computer Associates, beweer voorop te lopen bij de ontwikkeling van nieuwe licentievoorwaarden.

Gevraagd naar de asp-strategie op CA World in New Orleans antwoordt hij vnunet.nl dat zijn bedrijf op diverse onderdelen tot herbezinning is gekomen. "Wij zijn de eerste die de licentievoorwaarden aanpassen. We werken bijvoorbeeld met afrekenen op het aantal clicks, of we spreken een commissieloon af met de asp over de omzet die hij verdient met onze software. We werken aan nog meer modellen."
"Daarnaast vormen we joint-ventures met ondernemingen om gezamenlijk een asp op te zetten, zoals met telecombedrijven in Hong Kong en Taiwan. Wij hebben de software-infrastructuur, zij hebben de telecommunicatie-infrastructuur. Samen vormen we een asp. Verder kunnen we intern een soort asp worden. We doen bijvoorbeeld al aan hosting."
CA-directeur Charles Wang waagt zich niet aan een uitspraak over een eventuele kloof in ontwikkeling tussen de Verenigde Staten en Europa. Vaak wordt gezegd dat, vooral op het vlak van elektronische handel, de Oude Wereld twee tot drie jaar achterloopt op de Nieuwe. Wang toont zich tegenover vnunet.nl genuanceerder. "Ach, op sommige onderdelen lopen de VS voorop, op andere is Europa weer sneller. We hebben bijvoorbeeld in Europa meegeholpen een portaal te bouwen voor de commerciële zeevaart. Dat is een portaal waarop reders, leveranciers, opslagbedrijven, havens enzovoort zaken met elkaar doen. Aan de andere kant zie je heel veel initiatieven in de VS die in Europa navolging verdienen."
Wangs voorbeeld van een Europese voorsprong is echter logisch; de zeevaart kent voornamelijk Europese reders, gevolgd door Aziatische. De VS spelen hier nauwelijks een rol. Desalniettemin komt het concern tijdens CA World regelmatig met 1sea.com, om te laten zien hoe efficiënt Internet is voor het onderling handel drijven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-10T00:00:00.000Z Redactie Computable