WAP staat nog niet in CA's woordenboek

Tijdens een bijeenkomst tijdens CA World 2000 te New Orleans waarin Computer Associates zijn oplossingen voor mobiele elektronische handel toelicht, valt het woord WAP niet. Ook de plannen voor samenwerkingsverbanden met Europese ondernemingen op dit vlak komen niet uit de verf.

Op het podium, in de bioscoopzaal van een luxe cruiseschip, zitten, naast Ken Farber, CA's senior vice president worldwide alliances, vertegenwoordigers van cStar Technologies (apparatuur voor draadloze communicatie met koffie-automaten en dergelijke), Opto22 (apparaten die machines aan computernetwerken verbinden), American Mobile (exploiteert een radio- en satelliet-netwerk), Palm (handpalmcomputers) en Comtier (breedbandige, draadloze communicatiesystemen).
De kern van de boodschap luidt: in ondernemingen gaan zoveel meer mensen zoveel meer verschillende apparaten gebruiken, die alle bedrijfskritische gegevens bevatten, dat er grote behoefte is aan beheer van niet alleen de apparatuur, maar ook de bestanden die op de toestellen staan. Unicenter TNG (dat IBM's Tivoli en HP's Open View als concurrenten heeft) is daarvoor geschikt. Met dit beheergereedschap is de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met het beheer van heterogene netwerkomgevingen over lan's en wan's (local/wide area network). Verder is hard gewerkt aan de mogelijkheid mobiele apparatuur in het netwerkbeheer op te nemen. 'En dat werkt', claimen de diverse vertegenwoordigers. Ook is veel werk verzet om met strategische partners (die alle op het podium zijn vertegenwoordigd) totaaloplossingen te kunnen aanbieden.
Op de opmerking van vnunet.nl dat het wel een erg Amerikaans verhaal is, en wat de Europese plannen zijn, bleef Farber het antwoord schuldig. Verder dan opmerkingen dat de genoemde bedrijven internationaal opereren, en dat Palm VII dit jaar nog ook in Europa beschikbaar zal zijn, kwam het panel niet.
Geen woord over WAP (Wireless Application Protocol), en niet één keer viel de naam van Vodafone, dat dankzij de fusie met Mannesmann inmiddels in Europa als telecomaanbieder meer dan 4,5 miljoen abonnees heeft. Het lijdt geen twijfel dat CA ook in Europa, waaronder Nederland, druk bezig is strategische allianties te sluiten. Met Ericsson is dat bijvoorbeeld al gebeurd. Daarover konden echter nog geen mededelingen worden gedaan. Bovendien heeft het bedrijf nog een paar WAP-lessen nodig.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-12T00:00:00.000Z Redactie Computable