EU moet e-regels meer aan markt overlaten

Europa moet veel meer aan de markt overlaten als het niet op een onoverbrugbare afstand wil komen te staan op het gebied van informatietechnologie, zo meent minister Jorritsma van Economische Zaken.

Jorritsma sprak op een conferentie van EU-ministers (Europese Unie) in Lissabon over de Kennis- en Informatiemaatschappij. De markt is prima in staat om zelf goede regels te maken voor e-commercie, aldus de minister. De klant is immers alleen echt te winnen voor aankopen via Internet wanneer hij betrouwbare informatie krijgt en zekerheid heeft over de levering van bestelde goederen.
Volgens haar neemt Brussel onterecht het voortouw in de regelgeving. De molens malen voor Europese begrippen weliswaar snel bij het opstellen voor richtlijnen voor e-commercie, maar dat is nog altijd veel te langzaam gezien de snelheid van de ontwikkelingen.
Het vaststellen van de Europese richtlijn op het gebied van e-commercie plus de implementatie neemt drie jaar in beslag. Dat is snel, maar in de wereld van het web gaat alles tien keer zo snel. Die drie jaar in Brussel zijn er dertig op het web, aldus Jorritsma.
Veel winst is volgens haar te halen door de markt uit te dagen om zelf met oplossingen komen, via techniek of zelfregulering. Softwarematige beveiliging tegen kopiëren via de techniek bijvoorbeeld is een snellere en effectievere oplossing dan het opstellen van nieuwe regels.
Als een goed voorbeeld van zelfregulering noemde de minister de model gedragscode voor e-commercie, die vorig jaar in Nederland is opgesteld. Momenteel wordt deze code verder verfijnd in samenwerking met andere Oeso-landen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-12T00:00:00.000Z Redactie Computable