Concurrenten bouwen samen m-handelsstandaard

Drie concurrenten op mobiele telefonie-gebied, Ericsson, Motorola en Nokia, hebben de hoofden bij elkaar gestoken om een standaard voor veilige mobiele elektronische handel te ontwikkelen. Dit initiatief, dat naar verwachting binnenkort meer leden zal tellen, dopen zij in een gezamenlijke persverklaring Mobile Electronic Transactions (MET).

Met deze overeenkomst willen de concurrenten zo snel mogelijk een standaard voor mobiele financiële transacties via Internet opzetten. De groei van de mobiele elektronische handel zou alleen maar vertraging oplopen als leveranciers verschillende technologieën ontwikkelen in het vroege stadium waar deze manier van zaken doen zich nu bevindt, aldus de drie partijen.
Net als de Bluetooth-technologie voor draadloze communicatie willen de drie op deze manier de standaard voor mobiele elektronische handel naar hun hand zetten. Als bedrijven maar samenwerken, kan een de facto standaard net zo goed werken als een officiële standaard; alle marktpartijen zullen er zich naar gaan richten. Eind mei willen Nokia, Ericsson en Motorola de technische details van hun nieuwe standaard voor mobiele financiële transacties publiceren op Internet en andere partijen uitnodigen om mee te doen aan het initiatief. Voor de zomer moet het geraamte van de nieuwe standaard gereed zijn.
Volgens Matti Alahuhta, president van Nokia Mobile Phones, zal "het ontwikkelen van een veilige standaard voor mobiele elektronische handel een wereldwijde markt creëren. Alle marktpartijen zullen voordeel hebben bij deze standaard net zoals miljoenen consumenten waar ook ter wereld." Ericsson schat dat er rond 2004 een miljard gebruikers van mobiele telefonie zullen zijn, waarvan 600 miljoen aangesloten zullen zijn op Internet. Een cruciale voorwaarde om mobiele elektronische handel ingeburgerd te krijgen is het ontwikkelen van een standaard, die het veilig en zeker maakt. De vice-president van Motorola, Rick Darnaby, beschrijft het als volgt: "Vertrouwen is de kern van mobiele transacties. Wij voorzien dat met dat vertrouwen mobiele apparaten op korte termijn een allesbepalende rol in het dagelijks leven in zal nemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-12T00:00:00.000Z Redactie Computable