Concurrentie Internet-datacentra verhevigt

IBM, Qwest en KPNQwest, en AT&T en British Telecommunications (BT) steken miljarden in het opzetten van Internet-datacentra. Ook Nederland krijgt twee van deze moderne rekencentra.

Die centra moeten het steeds drukker wordende Internet-verkeer opvangen. Klanten kunnen er op twee manieren terecht: ze huren capaciteit (bijvoorbeeld de asp's, applicatiedienstverleners) of ze laten er hun Internet-activiteiten geheel of gedeeltelijk uitvoeren (webhosting). Deze markt groeit naar verwachting van 3,8 miljard dollar dit jaar tot 16,4 miljard in 2004. Eerder liet de combinatie Cable & Wireless Communications en HP al weten fors te investeren in webhosting-centra.
IBM bouwt in de VS met Qwest 28 datacentra voor vijf miljard dollar. In Europa heeft IBM Global Services een tienjarige samenwerkingsovereenkomst met KPNQwest voor de bouw van achttien centra. De investering bedraagt 3,9 miljard dollar, waarbij KPNQwest één miljard investeert. Alle centra worden verbonden met het Europese glasvezelnetwerk van KPNQwest en de twaalf bestaande datacentra. Ook komen er koppelingen met de netwerken van Qwest en KPN. In Nederland heeft KPNQwest al een rekencentrum in Den Haag. Volgens een woordvoerder komt daar volgend jaar een nieuw te bouwen cybercenter bij "ter grootte van twee voetbalvelden".
AT&T, BT en hun joint venture Concert investeren de komende drie jaar twee miljoen dollar in een netwerk van 44 Internet-datacenters in zestien landen. In de VS, Engeland, Spanje, Italië en Zwitserland zijn al veertien locaties geopend. Dit jaar komen er elf bij, waaronder één in Nederland. BT-dochter Telfort coördineert de Nederlandse vestigingsplannen. De resterende negentien Internet-datacenters volgen in 2002. Alle centra worden gekoppeld aan de IP-backbone-netwerken van de drie partijen. Saillant detail is dat Concert momenteel werkt aan de integratie van het eigen netwerk met het door AT&T verworven wereldwijde datanetwerk van IBM.
Voor aanbieders van breedbandige netwerkcapaciteit verhevigen deze plannen de concurrentie. Nieuwe bedrijven als Level 3 en Iaxis bouwen bijvoorbeeld in Nederlandcarrier hotels, waar bedrijven hun zware servers kunnen stallen en terecht kunnen voor huurlijnen en Internet-toegang.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-14T00:00:00.000Z Redactie Computable