ICL maakt haast met elektronische handel

Het Britse ICL wil binnen drie jaar al zijn inkomsten halen uit dienstverlening op het gebied van elektronische handel. Daartoe brengt het deze zomer enkele afgesplitste onderdelen naar de beurs.

ICL houdt een meerderheidsaandeel in deze onderdelen. Het geld dat het bedrijf op die manier hoopt te verdienen, wordt geïnvesteerd in nieuwe ondernemingen. De overgang naar een e-commerce dienstverlener moet binnen drie jaar een feit zijn.
Vorig jaar november maakte ICL bekend dat het 250 miljoen gulden ging steken in activiteiten op het vlak van elektronische handel. Keith Todd, ceo van ICL, zei vorige week dat hij de overgang naar een dienstverlenend bedrijf voor e-commercie wil versnellen. Daartoe is een ambitieus plan opgesteld. Dat omvat een combinatie van af te splitsen bedrijven, het opzetten van eenincubatie-eenheid en het afstoten van een aantal bedrijfsonderdelen.
In juli is de eerste afsplitsing. Dan moet het onderdeel Knowledgepool - studeren via Internet - een notering krijgen aan de Londense beurs en de Nasdaq. Deze zomer vraagt het bedrijf op de beurs in Helsinki een notering aan voor ICL Dat Oy, de Finse vestiging. Deze wordt vervolgens samengevoegd met de vestigingen van Zweden, Noorwegen en Denemarken, die uiteindelijk een dienstverlener gaat vormen voor Scandinavië. Als eerste stap verkocht ICL vorige maand 17 procent van de Finse vestiging aan een consortium van internationale investeerders dat onder leiding staat van de Zweeds investeringsbank Enskilda Securities AB.
Het oprichten van de zogenoemde incubatie-eenheid is vooral bedoeld om geld te genereren voor nieuwe investeringen, zo geeft Todd toe. "Nu we veel investeren in Internet-technieken, moeten we voorkomen dat deze kennis ons ontglipt. Daarom hebben we een constructie bedacht waarbij we kansrijke technieken kunnen onderbrengen in bedrijven die de potentie hebben zelfstandig te worden. In deze nieuwkomers houden we een aandeel van 20 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-20T00:00:00.000Z Redactie Computable