Omvormen materie tot machines dichterbij

Wetenschappers in de VS en het Verenigd Koninkrijk hebben twee grote stappen voorwaarts gezet in de ontwikkeling van bruikbare nanotechnologie. Daarmee is het 'omvormen' van materie in kleine machines veel dichterbij gekomen.

In Massachusetts in de VS heeft een team onder leiding van Vincent Rotello een soort 'polymeerlijm' ontwikkeld waarmee honderdduizenden nanodeeltjes (deeltjes ter grootte van een miljoenste millimeter) in een geordende structuur kunnen worden gelegd. De ordening is cruciaal, want elk deeltje zou een geheugen-element van een moleculaire computer kunnen zijn. Zo'n computer zou zonder een strikte ordening van de geheugendeeltjes niet kunnen functioneren. Dat is vergelijkbaar met een diskette die onder een elektromagneet heeft gelegen.
Aan de universiteit van Oxford, Groot-Brittannië, hebben professor John Pethica en zijn collega's een ander succes geboekt op het terrein van de nanotechnologie. Zij zijn erin geslaagd op kamertemperatuur losse broom-atomen gecontroleerd te verplaatsen over een superglad gepolijst koperen oppervlak, als biljartballen op een groen laken. Hun 'keu' was eenscanning-tunneling elektronenmicroscoop. De wetenschappers ontdekten dat ze door het aanpassen van de stroomsterkte van de elektronenstraal 'hard' of 'zacht' konden stoten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-17T00:00:00.000Z Redactie Computable