Vrees Europa voor Echelon lijkt terecht

De Europese vermoedens van mogelijk misbruik van het Amerikaanse elektronische beveiligings- en spionagesysteem Echelon lijken in ieder geval niet gebaseerd op waanideeën. Onderzoek van de Amerikaanse nieuwszender NBC News heeft aangetoond dat Amerikaanse bedrijven inderdaad hebben geprofiteerd van het spionagenetwerk.

De CIA blijkt informatie die de organisatie via Echelon had verkregen te hebben doorgespeeld aan Amerikaanse ondernemingen. Die hebben er op hun beurt hun voordeel mee gedaan bij het uitbrengen van een bod voor internationale aanbestedingen.
De CIA heeft Boeing geholpen bij de verkoop van 747's aan Saudi-Arabië, Raytheon bij de verkoop van zeer gecompliceerde beveiligingssystemen aan Brazilië, en Hughes Network Systems bij de levering van een telecommunicatiesysteem aan Indonesië. Het economisch 'gebruik' van Echelon is volgens verschillende betrokkenen begonnen tijdens de regering Bush, maar is met de komst van Clinton in het Witte Huis gewoon doorgegaan.
Het Echelon-systeem is tijdens de Koude Oorlog ontwikkeld door de VS, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Het is in staat miljoenen telefoontjes, faxen en emails te onderscheppen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-18T00:00:00.000Z Redactie Computable