Internet verandert de printers van HP

Hewlett-Packard gaat zijn printers aanpassen aan het Internet-tijdperk en de komst van allerhande mobiele applicaties. De producten van HP moeten niet langer door het leven gaan als 'een beige blok dat aan de PC vastzit', maar als een 'dienstenplatform'.

De plannen zijn woensdag aan de pers gepresenteerd in San Francisco.
De ambities bij HP zijn groot, ook al is de omschakeling nog allerminst een feit; de ontwikkeling van de nieuwe generatie printers is duidelijk nog een 'werk-in-uitvoering', zo bleek uit de presentaties van topvrouw Carly Fiorina en een keur aan ander kader.
Zij brachten de eerste concrete uitwerkingen van de HP-strategie in het 'e-tijdperk'. Deze gaat uit van het aanbieden van een drietal producten die samen een compleet pakket vormen: infrastructuur (PC's en servers), diensten (advies en systeemintegratie) en toepassingen (printers en mobiele computers).
De uitgangspositie van de fabrikant is goed: HP domineert de printermarkt en beschikt over een grote financiële slagkracht. Daarmee wil het investeren in kleine technologie-bedrijfjes. Met de techniek die deze voorbrengen moet de verkoop van HP-producten worden aangewakkerd.
Het bedrijf is van plan een pakket producten en diensten aan de printer te koppelen en samen te verkopen. Te denken valt aan ondersteunende software en Internet-diensten als het afdrukken en financieel verwerken van frankeerpostzegels of kranten. HP gaat er van uit dat onder meer door de komst van dergelijke diensten de wereldwijde markt voor printers en bijbehorende producten in 2004 zal zijn gegroeid tot meer dan honderd miljard dollar. Momenteel wordt de markt geschat op zo'n veertig miljard dollar.
HP presenteerde in San Francisco zes bedrijven waarmee sinds kort wordt samengewerkt met bovenstaand oogmerk. HP kan de producten van de (niet-exclusieve) partners op franchise-basis aanbieden aan zijn -grote- klanten voor zogenaamde Managed Print Services. Deze diensten stellen afnemers in staat hun (af)drukwerkzaamheden uit te besteden aan HP. Onder de zes de bedrijven Mimeo.com, Stamps.com en Newspaper Direct.
De nieuwe technologie die HP in zijn computers zal inbouwen betreft onder meer de Jetsend-applicatie, waarmee de printers via infrarood instructies kunnen krijgen van andere apparaten.
Jetsend zal als eerste worden ingebouwd in de Jornada 540-serie Pocket PC's.
Een ander nieuwtje is de Jetdirect 4000, die dienst kan doen in het afhandelen van printverkeer, in plaats van de server. Verder brengt HP binnen enkele maanden een, wat het bedrijf noemt 'document router'. Deze maakt de weergave van documenten mogelijk als prints, maar ook als mailberichten of op de mobiele telefoon.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-21T00:00:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.