'Microsoft wil servermarkt domineren'

Microsoft wordt beschuldigd zijn positie op de markt voor besturingssystemen, te misbruiken op de markt voor servers. Deze aanklacht komt van een aantal bedrijven uit de computerindustrie, verenigd in Computer and Communications Industry Association (CCIA).

De beschuldigingen komen kort voor de uitspraak van rechter Thomas Penfield in de zaak tegen het bedrijf aangespannen door de Amerikaanse overheid.
De CCIA stelt dat Microsoft de positie van zijn vlaggenschip Windows 2000 wil uitbuiten om zich een dominante positie te verwerven in de verkoop van servers. Dit gebeurt door een uitgekiende marketing en technische innovaties als Active Directory, een snufje dat slechts werkt in de Windows-omgeving. Ook wil Microsoft volgens de CCIA het Internet en andere mediatechnologie monopoliseren door deze te bundelen met Office 2000.
De CCIA, met Sun Microsystems als belangrijkste partij, heeft een rapport onder de titel 'Windows 2000, blauwdruk voor dominantie' ter beschikking gesteld aan Justitie. In het document van 45 pagina's doet de organisatie een beroep op de autoriteiten om herhaling van de dominantie van Microsoft op de desktop-markt te voorkomen.
"Microsoft is een grote kracht geweest achter de ontwikkeling van vernieuwende marketing-technieken, maar niet voor technische innovatie", stelt CCIA-voorzitter Ed Black. "We vinden dat concurrentie in onze industrie de beslissende factor is voor innovatie en we willen een klimaat scheppen waarin concurrentie heerst."
In reactie stelt Microsoft's financieel-directeur John Connors dat Windows 2000 door onafhankelijke testen steeds de beste prestaties wordt toegedicht.
Ondertussen meldt ontwikkelaar 98Lite.net dat het binnenkort een nieuwe versie in de verkoop brengt van zijn Windows 98-hybride die de installatie van Internet Explorer, samen met andere elementen van het besturingssysteem, ongedaan maakt. Vorige week werd een beta-versie vrijgegeven. 98Lite III zal volgens directeur Shane Brooks vooral gebruikt worden door consumenten en kleinere bedrijven en instellingen die Windows willen laten draaien op oudere computers met weinig capaciteit.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-25T00:00:00.000Z Redactie Computable