Rambus-chipset Intel heeft vertaalproblemen

Intels 820-chipset heeft problemen met de vertaalslag van seriële instructies voor Rambus-geheugenchips naar de parallelle instructies voor sdram-chips. De chipproducent erkent het vertaalprobleem. Berichten doen de ronde dat het bedrijf reeds geleverde CC820-moederborden met de omstreden chipset terughaalt.

De 820-chipset zou oorspronkelijk alleen het geavanceerde Rambus-geheugen ondersteunen. Daar is vanwege problemen het huidige sdram aan toegevoegd. De nu ontdekte fout komt doordat dememory translator hub (mth) van de chipset voor de vertaalslag vertrouwt op een bepaalde identificatiechip in nieuwe ecc (error checking and correction) sdram-modules. Deserial presence detect-chip (spd) moet via de mth het systeembios voorzien van gegevens over de kloksnelheid en omvang van het geheugen. Als die gegevens onleesbaar zijn of ontbreken, weigert de computer te functioneren.
Intel maakt de geheugenfabrikanten verwijten. Veel van die leveranciers hebben uit bezuinigingsoverwegingen de spd-chip niet opgenomen in hun producten, aangezien die niet vereist was voor systemen met gewone sdram-chips. Ze stellen dat er nog geen duidelijke standaard is voor het formaat waarin de spd-data moet worden aangeleverd. Bovendien stellen ze dat het probleem een bios-kwestie betreft, waarmee het de zorg is van de moederbordfabrikant, in dit geval Intel. Deze biedt als voorlopige oplossing op zijn website een lijst met merken en types geheugenchips die het 'aanraadt' voor zijn 820-chipset. De problemen breiden zich echter uit: zelfs de officieel geadviseerde sdram-chips functioneren niet altijd correct.
Dit bijkomende probleem komt voort uit een mogelijke elektriciteitsontlading van een condensator op het CC820-moederbord. Die component zit tussen de mth en de sdram-chips, en moet dat geheugen juist beschermen tegen energiepieken. Wanneer de condensator zichzelf ontlaadt, leidt dat tot een piek in het geheugen. Het systeem interpreteert dit als een grove datacorruptie, waarna de machine vastloopt.
Intel heeft ook dit probleem erkend. Eind vorige maand kwam het al met een productwijziging: gebruikers moeten de mogelijk problematische condensator vervangen door een weerstand. Deze 'oplossing' is waarschijnlijk onacceptabel en niet afdoende voor Intel-klanten die de 820-moederborden al hebben.
Dit verklaart de berichten over het terugvorderen van de bewuste moederborden door Intel om ze te repareren. De producent spreekt dit echter tegen en beweert dat de nu lopende herziening van de CC820 niet meer is dan simpelweg een geplande nieuwe uitvoering.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-02T00:00:00.000Z Redactie Computable