Lucent schuift aan bij forum voor draadloze multimedia

Het vorige week opgerichte Wireless Multimedia Forum (WMF), zoals de groep van twintig bedrijven zich genoemd heeft, ziet zich sinds gisteren versterkt met Lucent technologies.

Het forum moet ervoor zorgen dat er met uitwisselbare multimedia-formaten gewerkt gaat worden in de mobiele communicatie via Internet. Packetvideo - een software-ontwikkelaar voor digitale video - heeft het initiatief genomen, waarin nu naast Lucent ook Cisco en Nortel Networks zijn vertegenwoordigd.
Het forum is van plan algemeen gebruikte compressietechnieken en platformen te benoemen voor het maken en leveren van digitaal publicatiemateriaal. Dit zou het in de toekomst mogelijk moeten maken om multimedia ook via mobiele apparaten op te vragen. Of het opstellen van een standaard zal lukken, is nog maar de vraag, omdat belangrijke spelers in de multimedia als Real Networks en Microsoft ontbreken. Martin Hall, hoofd technologie rdust.com, het bedrijf dat de activiteiten van het forum regelt, verwacht wel binnenkort in gesprek te zijn met Microsoft en Real Networks. Ook zouden er volgens nieuwsdienst Computergram gesprekken gaande zijn met Hollywoodse mediabedrijven om aan de kant van de inhoud partijen te winnen voor de standaardisatie. Tevens is er overleg gepland met groeperingen als IETF en de ISO.
WMF is van plan niet alleen de technische specificaties voor de nieuwe standaard op te stellen, maar ook items als auteursrechten, veiligheid en kwaliteitsstandaarden te behandelen. Deze onderwerpen brengen het forum op exact hetzelfde terrein als het Wireless Application Protocol-forum, dat ook bezig is een multimedia-standaard op te stellen voor de mobiele communicatie. De specificaties van de nieuwe Wap-versie (1.3) worden in de loop van dit jaar verwacht. Hall beweert verder te kijken dan het Wap-forum door ook het Realtime Streaming Protocol (RTSP), een specificatie om geluid, beeld en 3D animatie, in de specificaties op te nemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-27T00:00:00.000Z Redactie Computable