Commotie in Engeland over cd-rom met namen

In het Verenigd Koninkrijk is commotie ontstaan over een wie-is-wie-cd-rom,. Directeuren van bedrijven vrezen dat de gegevens van het glimmende schijfje ook worden gebruikt door terroristen, activisten of criminelen.

Huisadressen en routebeschrijvingen naar de particuliere woningen staan ook op de cd. De uitgever, i-CD Publishing, geeft ook een Nederlandse cd-rom uit.
De cd-rom is een handzaam werkje met allerlei namen en adressen van mensen 'die ertoe doen' in de bedrijfswereld. Maar Ruth Lea, van het Engelse Institute of Directors, is er niet blij mee. Zij meent dat ook criminelen hun voordeel doen met de gegevens. Voor 230 pond kan iedereen de UK Info Power Directory kopen. Lea is bang dat extremisten hun eisen kracht gaan bijzetten door bijvoorbeeld te gaan posten bij woonhuizen van directeuren van bedrijven die bijvoorbeeld proefdieren gebruiken. En dan heeft Lea het over een onschuldige vorm van belemmering. Ook bommen kunnen nu bij de huizen worden afgeleverd.
Alastair Crawford, directeur van i-CD Publishing zegt dat de cd-rom is bedoeld voor zakelijk gebruik, maar erkent dat misbruik mogelijk is. Op de website(http://www.192.com) meldt het bedrijf uitvoerig dat het schijfje niet mag worden gebruikt voor criminele doeleinden.
Tegenover de Engelse krant Times verklaarde anti-vivisectie actievoerder Niel Hansen dat hij graag een cd-rom wil kopen. Hij organiseert protestacties bij de woningen van aandeelhouders van laboratoria die dierenproeven ondernemen. "Momenteel moeten we alle Kamers van Koophandel af om aan de gegevens te komen. Deze cd-rom kan dat proces versnellen."
De uitgever heeft ook een Nederlands product op de plank liggen. Blijkens de website is dat 'Netherlands NL-Info 98'.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-27T00:00:00.000Z Redactie Computable