Sony kiest voor besturingssysteem Symbian

Sony verkiest Epoc als besturingssysteem voor mobiele telefoons boven de systemen van Microsoft en Palm. Epoc is ontwikkeld door Symbian, twee jaar geleden opgericht door Psion, waarin behalve Matsushita ook producenten van mobiele telefoons als Ericsson, Motorola en Nokia deelnemen.

Sony gebruikte Epoc al als besturingssysteem voor handpalmcomputers.
Het aandeel van Symbian steeg 16,8 procent na deze aankondiging. In de Financial Times beweerde Symbian-directeur Colly Myers dat het bedrijf over drie jaar 75 procent van de besturingssystemen voor mobiele apparaten zal leveren. Per jaar zullen tussen de dertig en vijftig miljoen mobiele apparaten voorzien moeten worden van een besturingssysteem, dat vijf tot tien dollar per stuk gaat kosten, afhankelijk van de functies die het systeem moet kunnen uitvoeren. Dit zou de omzet van Symbian de komende jaren aanzienlijk kunnen vergroten.
Het contract met Sony zal Symbian meer smoel geven in de VS, waar het gevecht om het besturingssytseem voor mobiele apparaten tot nu toe voornamelijk gevoerd werd tussen Palm (Palm OS) en Microsoft (Windows CE).
De toekomst zal een integratie laten zien tussen de telefoon en de handpalmcomputer. Symbian verwacht dat op korte termijn meer producenten van mobiele apparaten voor Epoc zullen kiezen.
Het is de vraag of het contract werkelijk impact zal hebben op de marktontwikkelingen rond besturingssystemen voor mobiele apparaten. Sinds de oprichting van Symbian twee jaar terug is het vrij stil geweest rond het bedrijf. Onzekerheid over de mogelijkheden van Epoc namen toe toen deelnemende partijen als Ericsson en Nokia eind vorig jaar kozen voor de besturingssystemen van respectievelijk Palm en Microsoft. Verder is Sony een vrij kleine speler op de markt voor mobiele apparaten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-28T00:00:00.000Z Redactie Computable