Rechtbank verklaart my.mp3.com onwettig

Een Amerikaanse federale rechtbank heeft MP3.com schuldig bevonden aan het schenden van de wet op het auteursrecht. De database van de site, die gebruikers in staat stelt meer dan 80.000 aan auteursrecht onderworpen albums te downloaden, is onwettig.

Dat is de uitkomst van een in januari jongstleden door een aantal grote Amerikaanse platenmaatschappijen aangespannen rechtszaak.
Rechter Jed Rakoff maakte afgelopen vrijdag weinig woorden vuil aan de zaak. In een beknopte uitspraak kreeg MP3.com de wind van voren. Het ligt nu in de rede dat de rechtbank zal bepalen dat de database service (my.mp3.com) uit de lucht moet, zoals de eisende partijen in het geding willen. Onder de eisende partijen bevinden zich ondermeer Time Warner, Sony, Seagram en BMG, allen vertegenwoordigd door de Recording Industry Association of America.
Het afgelopen jaar is er rond Internet en muziek menig robbertje in de rechtszalen uitgevochten. En dat zal in de nabije toekomst wel zo blijven. Zo loopt er nog een tweede rechtzaak tegen MP3.com die is aangespannen door MPL Communications van ex-Beatle Paul McCartney, en heeft de RIAA op haar beurt heeft nog een rechtszaak lopen tegen muziek-uitwisselsoftwarebedrijf Napster, dat recentelijk in de rechtzaal ten onder ging door toedoen van heavy metal band Metallica. Met de uitspraak in de my.mp3.com-zaak begint zich een trend van nederlagen voor Internet-bedrijven af te tekenen.
De centrale vraag in het geding tegen MP3.com was of er sprake kon zijn van auteursrechtelijke inbreuk, wanneer een database alleen werkt indien de gebruiker een originele kopie van het auteursrechtelijk beschermde werk in bezit heeft. Dit laatste is namelijk het geval bij my.mp3.com. De meeste andere muziek die via MP3.com kan worden gedownload is van muzikanten die niet onder contract staan bij een platenmaatschappij. De rechtbank meende dus dat er desondanks sprake is van inbreuk op het auteursrecht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-01T00:00:00.000Z Redactie Computable