Justitie: maak twee mini-Microsofts

Microsoft moet in twee aparte bedrijven worden opgedeeld; voor besturingssystemen en voor applicaties. Dat zegt Joel Klein, antitrust chef van het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Sommige analisten betwijfelen echter of die voorgestelde remedie afdoende is. Stemmen gaan op om Microsoft in vier verschillende entiteiten op te delen, die gedwongen worden elkaar vurig te beconcurreren. Anderen noemen de voorstellen van Klein echter weer "veel te radicaal."
De twee mini-Microsofts zouden niet met elkaar mogen samenwerken, en zeker een decennium lang niet mogen fuseren. Daarnaast moet Bill Gates ervan weerhouden worden in beide bedrijven te investeren. Adviezen dienaangaande heeft Klein afgelopen vrijdag ingediend bij rechter Thomas Penfield Jackson, die jongstleden april Microsoft schuldig heeft verklaard aan misbruik van zijn monopoliepositie.
In een eerste reactie bleek Microsoft niet te spreken over de aanbevelingen. Een woordvoerder van Microsoft heeft de plannen getypeerd als "erg extreem. In plaats van redelijk te zijn, en te proberen de zaak op te lossen, vraagt de overheid om extreme remedies die de consument schade berokkenen en innovaties zullen tegengaan." Bill Gates gaf bij het vernemen van de voorstellen blijk van frustratie, en vroeg zich hardop af waarom het eufemisme "reorganisatie" mocht worden toegepast bij het "in stukken breken van een prima functionerend bedrijf." Een officiële reactie van Big Green staat genoteerd in de justitiële agenda op 15 mei.
Het is echter de vraag in hoeverre de Amerikaanse overheid ook daadwerkelijk verwacht dat rechter Jackson met de aanbevelingen mee zal gaan. Volgens antitrust advocaat Hillard Sterling gaat "de overheid met haar voorstellen ver over de schreef in relatie tot wat rechtmatig is onder antitrust wetgeving."
Overigens hebben twee van de 19 staten die eisende partij zijn in de zaak zich gedistantieerd van het advies.
Pijnlijk detail van Joel Kleins voorgestelde plan van aanpak is dat Microsoft zelf haar eigen ontmanteling moet orkestreren. Klein suggereert dat Microsoft plannen dienaangaande binnen vier maanden na het bekend worden van rechter Jacksons wensen moet indienen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-01T00:00:00.000Z Redactie Computable