Wangedrag klant raakt in VS isp niet

Een Internet-aanbieder (isp) in de Verenigde Staten is voor de wet niet te vergelijken met een uitgeverij, maar veeleer met een telefoonbedrijf. De isp is dan ook niet aansprakelijk voor de inhoud van bijvoorbeeld emails van abonnees. Dat kan worden geconcludeerd uit een vonnis van het Amerikaanse Supreme Court, de Hoge Raad van de VS.

Het hoogste rechtsorgaan van de Verenigde Staten behandelde het hoger beroep in een zaak die was aangespannen door Alexander Lunney. Zes jaar geleden werden in diens naam door een bedrieger allerlei obscene en bedreigende emailtjes en BBS-berichten rondgestuurd. Eén van de ontvangers van die emailtjes stapte destijds naar de politie, waarna al snel duidelijk werd dat er een bedrieger actief was. Lunney klaagde toen de Internet-aanbieder aan, maar drie opeenvolgende rechtbanken wezen de zaak af. Het Supreme Court heeft zich nu bij dat rijtje aangesloten.
Een Internet-aanbieder geldt in de ogen van het Hooggerechtshof als een leverancier van apparatuur en faciliteiten, en is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de communicatie die via die voorzieningen plaatsvindt. Daarmee wijken de VS af van bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, waar de isp wél aansprakelijk is voor misbruik door abonnees.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-02T00:00:00.000Z Redactie Computable